Marţi, 19 martie 2024 - 1:07:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mii de români au participat la comemorarea eroilor de la Tabla Buţii FOTO


7 august 2016


 

Românii au învăţat să îşi cinstească eroii. O demonstrează miile de  participanţi la comemorarea eroilor de la Tabla Buţii, comuna Ceraşu, eveniment organizat anual pe data de 6 august.

În urma bătăliilor din Primul Război Mondial, preotul din Ceraşu a adunat morţii din ambele tabere şi i-a îngropat pe locul bătăliei, pe fosta graniţă, acolo unde s-au jertfit, pe plaiurile de la Tabla Buţii. În anul 1919, supravieţuitorii luptelor, ca şi urmaşii eroilor, pentru păstrarea vie a recunoştinţei şi preţuirii istorice a jertfei lor, au conlucrat la amenajarea unui cimitir al eroilor.

În Cimitirul Eroilor din Tabla Buţii, o oază de linişte apărată de un zid de brazi înalţi până la cer, se găsesc mormintele soldaţilor români, dar şi nemţi care s-au jertfit pe plaiurile de la poalele Vârfului lui Crai, dar şi pe plaiurile din jur.  Apoi, localnicii din Ceraşu, dar şi români din toate colţurile ţării veneau la cimitirul din Tabla Buţii de 6 august, când se organiza o ceremonie de comemorare. Acest lucru s-a întâmplat până în 1948, când comuniştii au interzis pelerinajul. În 1985, primarul din Ceraşu, Ion Ogrezeanu, a început să se îngrijească de cimitirul rămas de izbelişte pentru atâţia ani. Din 1990 au fost reluate şi ceremoniile de comemorare de la 6 august.

An de an, pe 6 august, de Schimbarea la Faţă, români din toate colţurile ţării vin la Tabla Buţii pentru a le mulţumii eroilor pentru jertfa făcută. Şi cum Primul Război Mondial a însemnat pentru România înfăptuirea Unirii, cam toate mesajele oficialităţilor prezente la eveniment s-au axat pe posibilitatea ReUnirii.

 

 

"Pentru sangele neamului tau curs prin santuri,
Pentru cantecul tau tintuit in piroane,
Pentru lacrima soarelui tau pus in lanturi,
Ridica-te Gheorghe,Ridica-te Ioane !", a recitat Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, din poezia lui Radu Gyr, exprimăndu-şi visul ca în 2018 România să redevină mare, iar Basarabia să se unească cu Patria Mamă. Discursul ei a fost întâmpinat cu strigăte de "Unire" şi "Trăiască, trăiască să trăiască, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească".

Senatorul Radu Oprea a vorbit despre pace şi a spus că "niciun efort nu este prea mare pentru menţinerea păcii". Parlamentarul social democrat a mai amintit de faptul,îngrijorător de altfel, că "Germania şi-a mărit armata de la 7000 de soldaţi la 180.000, devenind a doua forţă militară a Europei. Trebuie să învăţăm că istoria se repetă, iar dacă nu înţelegem acest lucru se poate răzbuna" "Ştim să privim în viitor, dacă ştim să ne cinstim eroii", a încheiat Radu Oprea.


Încercând să ocupe locul lăsat liber de Corneliu Vadim Tudor, europarlamentarul prahovean Laurenţiu Rebega a încercat un gest simbolic sărutând pământul patriei. Din păcate, locul sărutat de politician era doar o platformă betonată, iar gestul său atent repetat înainte, ar fi fost cu adevărat real dacă ar fi făcut câţiva paşi şi ar fi sărutat cu adevărat pământul românesc, încărcat de atâta istorie la Tabla Buţii. "Atât timp cât în candela neamului nostru românesc arde sângele martirilor, nu vom pieri! Suntem şi vom rămâne legaţi pentru totdeauna de locul acesta lăsat ca zestre şi ca tezaur sfânt fiilor, nepoţilor şi strănepoţilor noştri ca urmaşi de martiri!", a spus Rebega

Sădiţi în inimile copiilor voştri aceste fapte de vitejie, ca acest loc să nu fie niciodată pustiu şi mereu să ardă o flacără a recunoştinţei noastre şi a generaţiilor care o să vină."



Festivităţile organizate, şi în acest an, impecabil de către Dumitru Duca, primarul comunei Ceraşu, s-au încheiat cu o defilare a detaşamentelor militare prezente la Tabla Buţii şi cu un spectacol folcloric. Trebuie să mai notăm şi prezenţa avioanelor Şcolii Superioare de Aviaţie care au survolat pe toată durata ceremoniilor.

Şi nu uitaţi! Anul viitor sunteţi aşteptaţi la Tabla Buţii, tot pe 6 august, pentru a ne cinsti eroii!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro