Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice, respectiv 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), o armă dacică tip sica, depozite de unelte, statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni).
Sunt urmărite prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.
PCA Alba Iulia aminteşte că, în perioada 1998 — 2015, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv, au sustras şi exportat ilegal, au spălat pe piaţa antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştie, monumente UNESCO. Aceştia au cauzat astfel un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro.
Conform evaluării experţilor, "loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista".
Urmărirea penală este efectuată de PCA Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu.
Poliţia pe urmele traficanţilor de artefacte dacice
27 februarie 2016
- Tags:
- dacia,
- burebista,
- artefacte dacice,
- cucuteni,
- koson,
- sarmizegetusa
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Jaf pe bani publici la CSJ Prahova! CJ Prahova anunţă plângeri penale: „Mi-a fost ruşine să citesc raportul!”
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Prahova sub cod roşu de inundaţii. Risc crescut de viituri şi inundaţii locale pe râurile din judeţ
-
Acuzaţii grave după o operaţie de peritonită. O fetiţă din Ploieşti, cu corp străin uitat în abdomen
Anul - ediţia nr. 3777
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 iunie 2025
Autentificare
Autentificare