Vineri, 22 februarie 2019 - 10:22:55
EUR
EURO = 4.7401 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.185 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ce se întâmplă cu funcţionarii publici trimişi în judecată după decizia Curţii Constituţionale


8 februarie 2018

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională legea prin care se dădea posibilitatea funcţionarilor publici trimişi în judecată să îşi continue activitatea fără să li se suspende raportul de serviciu.

Mihai Cristian Apostolache, conferenţiar universitar, a anticipat decizia instanţei de contencios constituţional. Apostolache consideră că şi legea care modifică procedura de validare a mandatului consilierului local/judeţean este neconstituţională. Legea a fost trimisă la Curtea Constituţională pentru verificarea constituţionalităţii la iniţiativa Preşedintelui României.

„Legea în discuţie, aşa cum am arătat într-un articol anterior, modifică legea administraţiei publice locale, în sensul că introduce o nouă procedură de validare a mandatului unui consilier local sau judeţean, făcând distincţie între consilierii validaţi la momentul constituirii consiliului local/judeţean şi cei validaţi în timpul mandatului consiliului local/judeţean. În cazul consilierilor care urmează să fie validaţi la momentul constituirii consiliului local/judeţean, validarea se realizează de consiliul local/judeţean la propunerea comisiei de validare, iar în cazul consilierilor care urmează să fie validaţi pe parcursul mandatului consiliului local/judeţean, validarea se realizează de prefect, la propunerea comisiei de validare din cadrul consiliului local/judeţean. Ori, operaţiunea de validare trebuie să beneficieze de acelaşi regim juridic, indiferent de momentul în care intervine. Faptul că pentru aceeaşi operaţiune juridică se instituie două proceduri diferite se încalcă normele de tehnică legislativă din Legea nr. 24/2000, potrivit cărora reglementarea trebuie să instituie norme clare, precise şi previzibile şi, implicit, art. 1 alin. 5 din Constituţia României, care stipulează faptul că “În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

O altă problemă de constituţionalitate este legată de reglementarea unui cvorum diferit pentru şedinţa de consiliu în care urmează să fie validat mandatul unui consilier şi celelalte şedinţe de consiliu local/judeţean. Legea instituie o derogare de neacceptat de la regula cvorumului, situaţie care conduce, şi în acest caz, la un tratament juridic diferit pentru aceeaşi problematică. Tratamentul juridic diferit stabilit pentru operaţiunea de validare, precum şi pentru cvorum, încalcă principiul egalităţii, reglementat de art. 16 alin. 1 din Constituţie.

În ceea ce priveşte introducerea prefectului în procedura de validare a mandatului unui consilier local/judeţean, soluţia legislativă restrânge competenţa consiliului local/judeţean şi o extinde pe cea a prefectului. O astfel de măsură legislativă conduce la încălcarea principiului autonomiei locale, principiu consfiinţit la nivel constituţional de art. 120 din Constituţia României şi dezvoltat prin reglementări infraconstituţionale. Potrivit art. 2 din legea administraţiei publice locale, administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se organizează şi funcţionează în baza mai multor principii, printre care şi principiul autonomiei locale. Ori, în situaţia în care se conferă dreptul prefectului de a valida mandatul unui ales local, se afectează substanţa principiului autonomiei locale, deoarece se restrânge competenţa unei autorităţi constituite şi care funcţionează în baza acestui principiu şi se conferă prerogative noi prefectului, autoritate statală, reprezentant al Guvernului în teritoriu.


Având în vedere aspectele semnalate, precum şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, apreciez că legea prin care se modifică procedura de validare a mandatului consilierului local/judeţean va fi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională”, a declarat Mihai Apostolache, conferenţiar universitar,


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(488 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 februarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro