Regionalizarea României va ajuta la reducerea decalajului dintre dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate, susţin oficialii guvernului. În actuala schemă de dezvoltare regională, cea peste care se va suprapune, cel mai probabil, viitoarea hartă administrativă a României, sunt cuprinse echilibrat judeţele care conduc regiunile şi cele care le trag în jos.
„Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni", a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice .
Cu alte cuvinte, actualele judeţe care produc, ar urma să le tragă în sus pe cele sărace. Diferenţa de dezvoltare între judeţele aceleiaşi regiuni este în unele cazuri foarte mare.
Liderii regionali, luaţi după produsul intern brut pe cap de locuitor sunt Cluj pentru regiunea Nord-Vest, Braşov pentru regiunea Centru, Iaşi pentru Nord-Est, Constanţa pentru Sud-Est, Argeş şi Prahova pentru Muntenia, Gorj pentru Sud-Vest şi Timiş pentru Vest.
Pe aceleaşi criterii, judeţele care-şi trag regiunile în jos, fiind cele mai slab dezvoltate, sunt Maramureş în Nord-vest, Covasna în Centru, Vaslui în Nord-Est, Vrancea în Sud-Est, Teleorman în Muntenia, Mehedinţi în Sud-Vest şi Hunedoara în Vest.
România este împărţită în opt regiuni de dezvoltare, numite după poziţia geografică în ţară - Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest,Centru, Bucureşti şi Ilfov. Guvernul vrea să suprapună regiunilor de dezvoltare, harta administrativă a României. Potrivit ultimelor declaraţii acestea ar urma să fie funcţionale până la sfârşitul acestui an.
Regiunile de dezvoltare sunt deocamdată opt mărimi statistice, fără personalitate juridică, create în anul 1998 prin asocierea consiliilor judeţene din România pentru a coordona dezvoltarea regională necesară pentru ca România să adere la Uniunea Europeană.
Sursa: Economica.net
REGIONALIZARE/ Leii regionali şi judeţele bolnave
20 mai 2013
- Tags:
- brasov,
- europeana,
- functionale,
- muntenia,
- regionale,
- regionalizarea,
- romania,
- sarace,
- uniunea

Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
DNA recepţie? Vivi Răchită- autodenunţ public la o televiziune naţională, in legătură cu Stadionul Ilie Oană!
-
60.000 de lei este prejudiciul creat de fostul director Marian Nistor, in visteria Pieţei Centrale din Câmpina. Cum va fi recuperat?
-
Copil cu febră, trimis acasă de la Spitalul de Pediatrie Ploiesti! Mămica, uimită de lipsa de empatie a cadrelor medicale!
-
IMORAL! Seful Poliţiei Locale Ploiesti si-a recuperat permisul reţinut de poliţisti după ce a fost prins de radar!
-
Consiliul Local Câmpina, informat despre "gaura" de la Piaţa Centrală. De la cine vor fi recuperate penalităţile impuse de ANAF?
-
Petrolul a intrat in zodia...gafelor
-
A reuşit! Volosevici a ingropat termoficarea la Ploieşti! Când demisionaţi dle primar?
-
RASP cere Poliţiei Locale amendarea Blue Planet pentru că nu a deszăpezit Ploiestiul
-
FOTO/ VIDEO Ploiestiul paralizat de prima ninsoare! Volosevici ocupat de apararea Parcului Municipal de CJ, a uitat de deszăpezirea orasului!
-
SOCANT! Marian Costea, preşedinte Astra Giurgiu: "As dori să atrag atenţia petrolistilor asupra caracterului noului director sportiv al Petrolului"
Anul - ediţia nr. 3197
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 februarie 2023
Autentificare
Autentificare