Europarlamentarii au aprobat miercuri acordul de liber-schimb UE-Canada, CETA, ceea ce deschide calea către ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în ţara nord-americană.
Patru sute opt parlamentari au votat pentru acord, 254 împotrivă, iar 33 s-au abţinut.
Guvernul român a anunţat în octombrie că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape. Premierul din perioada respectivă, Dacian Cioloş, a afirmat atunci că este "un moment important" atât pentru cetăţeni, cât şi pentru oamenii de afaceri.
De la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.
Vizele vor fi eliminate în totalitate începând din 1 decembrie 2017.
După aprobarea în PE, o mare parte din CETA va fi aplicat provizoriu, începând din luna aprilie, până la ratificarea sa de toate Parlamentele naţionale şi regionale din UE, ceea ce va dura ani de zile.
Textul va elimina 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar şi în cel de combatere a încălzirii climatice.
Parlamentul regiunii francofone belgiene Valonia (sudul Belgiei – n.r.) şi-a exprimat îngrijorarea la sfârşitul lui octombrie 2016, ceea ce a dus la o scurtă rebeliune şi la o mini-criză diplomatică între UE şi Canada.
Însă, în cele din urmă, semnarea CETA a fost amânată numai cu câteva zile.