Marţi, 19 martie 2024 - 4:03:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ţara europeană care renunţă la gazul rusesc


2 martie 2015

Autorităţile lituaniene au anunţat, sâmbătă, că au semnat un acord pentru achiziţionarea de gaz natural lichefiat din Statele Unite, o încercare a Vilniusului de a scăpa de dependenţa energetică faţă de Rusia.

Înţelegerea semnată cu Chenier, o companie din Boston, prevede că primul transport de gaz lichefiat e programat pentru începutul anului viitor, a anunţat compania lituaniană de stat Litgas.

Lituania are deja în derulare un proiect cu norvegienii de la Statoil, relatează AFP. Compania scandinavă livrează circa 0,5 miliarde de metri cubi, circa o cincime din necesarul statului baltic.

Dependenţa statelor baltice de gazul rusesc este o „moştenire” rămasă din cele cinci decenii în care Lituania s-a aflat sub control soietic.

Membre ale Uniunii Europene şi alte NATO, Lituania, Estonia şi Letonia sunt îngrijorate de acţiunile Rusiei în Ucraina şi se tem de o eventuală repetare a acestui scenariu pe teritoriile lor.

„Gazul lichefiat din Statele Unite ar putea slăbi un pic dominaţia Rusiei, care îşi foloseşte resursele energetice pentru a şantaja state dependente de gazul rusesc”, a spus premierul lituanian Rokas Masiulis.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro