Pe primele nouă luni ale anului 2015, achiziţiile nete de aur ale băncilor centrale ale lumii au totalizat 425,8 tone. Au profitat de scăderea preţului aurului cu 8,5% până la 1.082 dolari pe uncie (o uncie de aur = 31,1034 grame).
CITIŢI ŞI: Unde este rezerva de aur a Romaniei?
Cele mai mari cumpărătoare dintre băncile centrale din trimestrul 3 al acestui an au fost cea a Rusiei, cu 77 de tone, urmată de China, cu 50 de tone. Rusia a cumpărat în total, în acest an, 144 de tone.
CITIŢI ŞI: Cine are cheia de la tezaurul României
Banca Poporului din China (The People’s Bank of China, PBOC) a confirmat în iulie că rezervele sale de aur au crescut cu peste 50% de la ultimul anunţ din 2009. Cu o rezervă de aur de 1.658 tone, China se află pe pe locul şase în clasamentul mondial al băncilor centrale. Din iulie încoace, PBOC a început în mod regulat să raporteze modificările deţinerilor sale de aur şi a confirmat achiziţia a 50,1 tone din iulie până în septembrie.
CITIŢI ŞI: Adevarul despre TEZAURUL ROMANIEI
După China, cele mai mari cumpărătoare au fost băncile centrale ale Kazahstanului (7,8 tone), Iordaniei (7,5 tone) şi Ucrainei (3,1 tone). Banco Central de Columbia a fost singura vânzătoare netă de remarcat, cu o reducere a rezervelor de aur de 6,9 tone.