Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:34:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Un proiect legislativ pune în pericol vinul de masă


17 aprilie 2013

Noul proiect al Legii Viei si Vinului elaborat de Ministerul Agriculturii contine o serie de prevederi care ar putea pune in pericol existenta micilor producatori de vin, considera reprezentantii Federatiei Viticultorii, o asociatie care numara 14.000 de membri.

"'Expertii ministerului au stabilit ca vinul de masa nu mai trebuie sa existe si l-au eliminat din lege, deocamdata ca denumire. In locul acestuia s-a introdus denumirea de vinuri fara denumire de origine controlata (DOC) si fara indicatie geografica (IG) soi.

Aceasta aparenta redenumire nu este intamplatoare, intrucat in proiectul legislativ se stipuleaza ca pentru producerea acestor vinuri este nevoie de obtinerea unei licente contra cost de la Ministerul Agriculturii, care nu face altceva decat sa ridice costurile de productie ale micilor producatori", precizeaza presedinte Federatiei, Toader Manole, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, aceste conditii, daca vor deveni realitate, ii vor afecta pe micii producatori de vin, care sunt obligati sa se conformeze unor noi reguli, in timp ce pentru producatorii de vinuri DOC si vinuri IG nu este nevoie de licentiere.

"Atragem atentia ca prin aceste schimbari legislative se urmareste descurajarea micilor producatori de vin prin impunerea unor conditii pe care le consideram nejustificate, iar in final chiar scoaterea vinului vrac de pe piata si comercializarea sa doar sub forma imbuteliata", se arata in comunicat.

Pe de alta parte, directorul in Ministerul Agriculturii, Cornel Dicu, a declarat ca vinurile de masa vor ramane in noua lege insa nu a fost stabilit daca vor fi introduse si soiurile vinurilor sau se va utiliza doar denumirea generica.

"Nu este vorba de nicio eliminare din lege a vinurilor de masa. Acestea vor avea o denumire generica insa abia in normele metodologice de aplicare se va stabili impreuna cu cei din piata daca se va introduce si soiul vinului. In acest caz trebuie stabilita trasabilitatea si vor avea nevoie de o certificare insa nu este vorba de nicio licenta. De exemplu, in Franta, vinurile de masa sunt denumite Vin de France, ramane si noi sa stabilim denumirea generica si pe urma vedem in normele de aplicare daca va fi cu denumirea soiului sau fara", a declarat Cornel Dicu, director inspectii in MADR.

Federatia Viticultorii este o asociatie infiintata in anul 2005 pentru a apara interesele viticultorilor. La ora actuala, asociatia numara 14.000 de membri care detin o suprafata de aproximativ 24.000 de hectare de vita de vie, cea mai mare parte in Vrancea, dar si in alte judete.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro