Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 1:23:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


„Apreciază postări pentru bani!”. Alertă cu privire la noile ameninţări cibernetice


13 februarie 2024



Poliţia Română aduce la cunoştinţă publicului un nou mod de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor mobile de relaţionare, sub numele sugestiv „Apreciază postări pentru bani!”. În contextul unei lumi digitale în continua expansiune, tehnologia aduce cu sine atât oportunităţi, cât şi provocări complexe, iar această schemă de înşelăciune este un exemplu elocvent al ameninţărilor cibernetice în evoluţie.

Înşelăciunea începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare. Persoanele sunt atrase cu promisiunea că această activitate simplă poate deveni un al doilea job sau un venit pasiv. Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările, în general între 10 şi 50 de lei.

În etapele ulterioare, potenţialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câştiguri substanţiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitaţii de a se alătura grupurilor de discuţii pe o platformă de mesagerie online, unde presupuşi „specialişti” în investiţii îi vor ghida pentru a obţine profituri mai mari. Cu toate acestea, aceşti „specialişti” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile şi sume importante de bani de la persoanele vătămate.

Această schemă de înşelăciune se bazează pe manipularea psihologică, promisiuni de îmbogăţire rapidă şi lipsa de informare a utilizatorilor în privinţa ameninţărilor cibernetice. Autorii profită de naivitatea şi dorinţa de câştig rapid a oamenilor pentru a-i atrage în această schemă frauduloasă.

Recomandări pentru Protecţie

Pentru a preveni căderea victimelor în astfel de înşelăciuni, Poliţia Română oferă următoarele recomandări:

Păstraţi confidenţialitatea informaţiilor personale: Nu furnizaţi date personale sau financiare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure.

Verificaţi identitatea expeditorului: Fiţi sceptici în faţa mesajelor nesolicitate şi verificaţi întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza informaţii sau de a executa orice sarcină cerută.

Evitaţi accesarea linkurilor suspecte: Nu accesaţi linkuri suspecte din mesaje nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau phishing.

Instalaţi un software de securitate: Utilizaţi software de securitate şi asiguraţi-vă că este actualizat regulat pentru a vă proteja împotriva ameninţărilor cibernetice.

Aceste recomandări sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările cibernetice şi pentru a ne proteja împotriva activităţilor infracţionale online. Fiţi vigilenţi şi informaţi în mediul online pentru a vă asigura securitatea şi integritatea datelor personale şi financiare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro