Vineri, 19 aprilie 2024 - 6:36:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un imperiu imobiliar construit cu bani imprumtaţi


13 decembrie 2013

AFI Europe, companie controlată de miliardarul israelian Lev Leviev, aşteaptă un nou an plin de evenimente. Cel mai important se va petrece în luna mai când creditul accesat pentru construcţia AFI Palace Cotroceni ajunge la scadenţă. Dezvoltatorul mai are de returnat din cele 234 mil. , cel mai mare împrumut din istoria pieţei imobiliare româneşti, 219 mil. băncii germane Deutsche Pfandbriefbank (fosta Hypo Real Estate).

Dezvoltatorul are datorii de 263 mil. numai de pe urma proprietăţilor operaţionale din România, adică 219 mil. pentru AFI Cotroceni, circa 30 mil. pentru AFI Palace Ploieşti – - împrumut acordat de Raiffeisen Bank Internaţional Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti şi 13,4 mil. pentru prima clădire de birouri din AFI Business Park, credit accesat de la UniCredit Bank Austria. Pe lângă acestea, compania mai are câteva credite mai mici, folosite pentru achiziţia de terenuri şi un credit preaprobat pentru următorul mall: AFI Palace B. Noi din Bucureştii Noi.

„Negocierile pentru obţinerea creditelor accesate în ultimii ani de criză au durat circa un an. Astăzi, băncile cer dezvoltatorilor să vină cu partea de equity (capitalul propriu) înainte. În trecut, obţineai 70% din costul investiţiei de la bancă şi primeai banii în momentul începerii construcţiei, iar banii investitorului veneau la sfârşit. Acum începi cu banii proprii, 30%-40% din investiţie – în funcţie de rezultatul negocierilor şi abia după intervine creditul", susţine David Hay, CEO-ul AFI Europe România.

Dezvoltatorul israelian are performanţe uimitoare pe sectorul de birouri. În septembrie 2012 a finalizat prima clădire de birouri, dintr-un total de cinci ce vor flanca mallul din Cotroceni şi a închiriat-o în totalitate. Al doilea imobil, ce trebuie finalizat până în aprilie, a fost închiriat în totalitate de Electronic Arts (EA), printr-un contract atipic pentru această perioadă tulbure, pe o perioadă de zece ani cu opţiune de întrerupere la şapte ani. Valoarea contractului cu EA: 2,1 mil. /an. Dezvoltatorul poartă negocieri zilele acestea, cu două companii din sectorul IT, pentru închirierea a 50% din cel de-al treilea imobil, aflat şi el în construcţie.

„Odată ce vom închiria 50% din al treilea imobil, vom lua în considerare începerea construcţiilor la clădirile 4 şi 5. Acestea vor fi începute în acelaşi timp, pentru că, practic, e o singură clădire unită printr-un pasaj", spune David Hay.

Sursă: capital.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro