Apicultura a luat amploare în România, producţia de miere depăşind 20.000 de tone/an. Consumul intern de miere fiind încă foarte redus, majoritatea producţiei ia calea exportului
În ultimii zece ani, apicultura s-a dezvoltat mult în România, numărul de familii de albine ajungând la peste 1,2 milioane, iar producţia de miere la peste 20 de mii de tone/an. Cu toate acestea, potrivit statisticii oficiale, consumul de miere pe cap de locuitor în România este printre cele mai scăzute din Europa, şi anume, de doar 450 de grame/locuitor, faţă de 2,2 kg în Germania sau 1,5 kg în Olanda şi Belgia. Ca urmare, mai mult de jumătate din producţia de miere de albine din România se vinde la export, cu deosebire în ţări din Uniunea Europeană.
Bătaie pe fondurile europene
Apicultura s-a dezvoltat atât de mult şi pentru că, în ultimii ani, în acest domeniu s-au băgat bani mulţi, atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene. Este vorba, pe de-o parte, de subvenţiile anuale acordate până în 2010 (20 de lei pentru familia de albine de elită şi pentru familia de albine de producţie, respectiv, 30 lei pentru familia de albine certificate ecologic) şi, pe de altă parte, de banii alocaţi prin măsurile prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), destinate fermelor de subzistenţă, unde proiectele sunt finanţate în proporţie de sută la sută din fonduri nerambursabile. Începând din 2011, apicultorii beneficiază şi de un program special, finanţat în proprorţie de 50% de la bugetul de stat şi 50% din fonduri europene: „Programul Naţional Apicol din România 2011-2013“.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat acestui program 43.941.629 lei. Banii sunt acordaţi apicultorilor în baza facturilor fiscale prezentate de aceştia. Cele mai solicitate măsuri ale programului sunt Măsura 3 -„Achiziţionarea de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România“ (se decontează integral achiziţia a maximum 100 mătci/apicultor, 100 roiuri la pachet, precum şi maximum 100 roiuri pe faguri), precum şi Măsura 4 - „Achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral“ (se decontează pentru fiecare apicultor achiziţia a maximum 125 stupi utilaţi conform tehnologiei apicole, excluzând materialul biologic).
Dar alocarea acestor fonduri a produs zâzanie între apicultori. ACAR a sesizat Ministerul Agriculturii privitor la o serie de nereguli comise de APIA în procesul de acordare a banilor. De exemplu, ACAR sesizează faptul că au apărut „băieţi deştepţi“ şi în apicultură, care doar rulează facturi şi încasează bani grei, în detrimentul celor care chiar investesc, dar nu au acces la fonduri nerambursabile.
Noul impozit fărâmiţează stupinele
Noul sistem de impozitare, introdus în acest an şi bazat pe norma de venit, îi determină pe apicultori să-şi fărâmiţeze stupinele pentru a plăti impozit cât mai puţin sau chiar deloc. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, până la 50 de familii de albine nu se plăteşte impozit. Între 50 şi 100 de familii, cota de venit pentru care se calculează impozitul este de 70 de lei/familie, iar la peste 100 de familii, cota este de 98 de lei/familie. Impozitul este de 21,5% (cota unică de 16%+contribuţia la asigurări sociale de 5,5%) din norma de venit. Aşadar, între 50 şi 100 de familii de albine, impozitul este de 15 lei/familie, iar la peste 100 de familii, impozitul este de 21,07 lei/familie.
TITLURILE ZILEI:
• Elena Udrea, între spital şi instanţă • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale • Elena Udrea, între spital şi instanţă • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale
Albinele româneşti roiesc la export
21 aprilie 2013
- Tags:
- agriculturii,
- albine,
- bugetul,
- calculeaza,
- impozitul,
- olanda,
- statisticii
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
Anul - ediţia nr. 3783
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 iulie 2025
Autentificare
Autentificare