Un studiu realizat de trei universităţi din Statele Unite susţine că Pământul a intrat într-o nouă perioadă de extincţie, iar primele victime ar putea fi oamenii.
Raportul, la care au lucrat oameni de ştiinţă de la prestigioasele universităţi Stanford, Princeton şi Berkeley, precizează că vertebratele dispar la o rată de 114 ori mai mare decât în condiţii normale, scrie BBC.
”Intrăm în a şasea perioadă de extincţie în masă”, a spus unul dintre autori, amintind că precedentul eveniment similar a avut loc în urmă cu 65 de milioane de ani, când au dispărut dinozaurii, după ce un meteorit ar fi lovit Pământul.
”Dacă situaţia actuală va continua, viaţa va avea nevoie de milioane de ani să îşi revină, în timp ce specia noastră poate să dispară repede”, a adăugat Gerardo Ceballos, care a semnat studiul.
Cercetătorii au analizat rata de dispariţie a vertebratelor pe parcursul istoriei Pământului şi au descoperit că nivelul actual este de 100 de ori mai mare decât în condiţii normale.
Peste 400 de vertebrate au dispărut doar din anul 1900 până în prezent, o pierdere care, în condiţii normale, ar fi trebuit să aibă loc pe o perioadă de 10.000 de ani, susţin cercetătorii.
Studiul susţine că poluarea, schimbările climatice şi defrişările sunt principalele cauze ale situaţiei actuale, iar ecosistemele suferă pe toată suprafaţa Pământului. Cercetătorii spun că polenizarea pe care o fac albinele ar putea dispărea în doar trei generaţii umane.
”Sunt multe exemple de specii, din toate părţile lumii, care sunt, de fapt, deja moarte. Le tăiem multora creanga de sub picioare”, a avertizat şi profesorul Paul Ehrlich, de la Stanford University.
Potrivit datelor oficiale publicate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, cel puţin 50 de specii se apropie în fiecare an de dispariţie. Aproximativ 41% dintre amfibieni şi un sfert din mamifere sunt ameninţate cu extincţia.
Lemurienii, de exemplu, pot să dispară ca specie în doar câţiva ani. Cercetătorii susţin că 94% dintre lemurieni sunt ameninţaţi, iar o cincime din toate speciile care trăiesc în insula Madagascar, habitatul acestor mamifere, sunt în faza critică. Lemurienii sunt vânaţi pentru carne, iar pădurile în care trăiesc sunt tăiate într-un ritm alarmant.