Joi, 28 martie 2024 - 8:33:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Secretele Castelului Bran


18 februarie 2015

Castelul Bran are o istorie de peste şase secole, dar toată lumea îl cunoaşte ca şi Castelul lui Dracula. De-a lungul timpului, legendele au fost mai puternice decât istoria, iar sute de mii de străini vin anul la Bran să-l caute pe Dracula.

Castelul Bran a fost construit pe o fortificaţie de lemn, pe cheltuiala saşilor. Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377, şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de a-şi construi cu oamenii lor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000, Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

Cum au dedus americanii că Branul este Castelul lui Dracula:

Branul a primit titulatura de Castelului lui Dracula în urmă cu mai bine de 30 de ani. Se spune că un grup de turişti americani a venit în căutatea lui Dracula după ce au văzut filmele realizate după romanul lui Bram Stoker. Au mers în toată Transilvania şi au ajuns şi la Bran. Aici au văzut castelul care semăna bine cu cel din cartea lui Bram Stoker. Aşa a devenit Branul Castelului lui Dracula, deşi Vlad Ţepeş nu a pus niciodată piciorul în castel.

Vlad Ţepeş, ostatic la Bran?

Unii istorici susţin că Vlad Ţepeş ar fi fost ţinut ostatic două luni în Castelul Bran, dar acest lucru nu este confirmat de înscrisurile vremii. Domnitorul a trecut de mai multe ori prin Bran şi se spune că i-ar fi pedepsit aspru pe negustorii din zonă pentru că aceştia îi erau ostili. Tot cronicile vremii spun că negustorii ar fi vrut să se răzbune pe el. Legătura lui Vlad Ţepeş cu Braşovul este însă alta. Domnitorul s-a iubit două decenii cu o săsoaică din Şchei pentru care a vrut chiar să divorţeze. Au avut împreună cinci copii.

Una dintre cele mai scumpe proprietăţi din lume

Mitul Dracula a transformat Castelul Bran într-o atracţie turistică mondială. Şi preţul său a crescut simţitor. Forbes a clasat celebrul castel pe locul doi al celor mai scumpe proprietăţi din lume. A fost evaluat la 140 de milioane de dolari. Faima lui Dracula, l-a transformat în cel mai vizitat obiectiv turistic al ultimilor ani şi într-o afacere de succes.

Castelul, bântuit de fantome?

Legendele Castelului sunt multe şi fiecare vorbeşte despre fantome şi vampiri. O echipă de britanici de la Asociaţia Shadow Seekers au venit la Bran pentru a căuta fantome în urmă cu câţiva ani. Britanicii au venit cu echipament special care detectează undele paranormale şi au cutreierat tot castelul. La final au spus că au găsit chiar fantoma lui Vlad Ţepeş.

„Punem pe podea instrumentul şi permitem spiritului să se apropie şi făcând asta luminile se aprind pentru că se spune că spiritele au un câmp electromagnetic", spunea în timpul vizitei un membru al Asociaţiei. Britanicii au susţinut că au reuşit să contacteze câteva fantome, ba chiar au luat legătura şi cu Vlad, proprietarul castelului, care a fost deranjat de prezenţa lor. „L-am întrebat cum obişnuiau oamenii să-i spună? El a scris Dracul. L-am întrebat dacă are un mesaj pentru noi şi ne-a scris: Plecaţi. Aşa că nu prea pare încântat că ne aflăm aici", a spus un alt britanic.

Reprezentantul Castelului Bran, Alexandru Prişcu, i-a însoţit pe britanici în tunelul care face legătura dintre parcul regal şi fântâna veche, dar în această zonă nu s-a descoperit nici urmă de fantome.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro