Ing. Gheorghe Buruiană, proiectantul primei autostrăzi din România, A1 Bucureşti-Piteşti, spune că Master-Planul General de Transport al României, secţiunea rutieră, este gândit greşit. ”Faptul că se prevede circulaţia cu viteze de 120 de kilometri la oră pe drumuri expres, este o adevărată tentativă de genocid”, spune proiectantul de drumuri.
”Lucrez în contrucţia de drumuri din 1967, am proiectat prima autostradă din această ţară şi pot să vă spun că la vremea respectivă (1967-1972) o armată de specialişti a calculat că România are nevoie de 3.400 de kilometri de autostradă. Brusc, în anul 2014, noul Master-Plan a renunţat la autostrăzi, şi le-a înlocuit, în mare parte, cu 2.200 de kilometri de drumuri expres. Grav este că planul prevede ca pe aceste căi rutiere să se circule cu viteza de 120 de kilometric pe oră. Aceasta este o crimă”, spune inginerul Gheorghe Buruiană.
Proiectantul de şosele ne-a explicat faptul că drumurile expres, cu două benzi pe sens, au, conform Normativului AND 598/2013, o lăţime a benzii de drum de 3,5 metri. Nu au bandă de urgenţă şi au acostament de pământ sau piatră. Pe aceste drumuri se circulă cu viteza legală de 80 până la 100 de kilometri pe oră, ca pe oricare drum ordinar din afara localităţilor.
”Transformă drumurile în cimitire”
Pentru viteze mai mari de 100 de kilometric la oră, adică 120, 130, 140 de kilmetri la oră, lăţimea unei benzii trebuie să fie de cel puţin 3,75 metri, conform Normativului PD 162/2002, altfel drumul pune în pericol viaţa participanţilor la trafic – spune specialistul.
Astfel, marele plan de modenizare a căilor rutiere din România, la care s-a lucrat mai mulţi ani, este, de fapt, gândit greşit din start şi, ceea ce este mai grav, asemenea greşeli conduc, spune ing. Gheorghe Buruiană, la creşterea numărului de accidente din cauza vitezei mari pe benzi înguste. ”Faptul că se prevede circulaţia cu viteze de 120 de kilometri la oră pe drumuri expres, este o adevărată tentativă de genocid, transformă drumurile în cimitire. Nu este suficient spaţiu de siguranţă între maşini, pentru pentru viteze mari. Nu că o spun eu, o spune legile lui Newton”, ne-a explicat specialistul.
”Secretarul de stat care s-a ocupat de Master-Plan este preot”
Cum s-a ajuns însă aici? Cum a putut Ministerul Transporturilor să facă o asemenea gafă?
”Ministrul de la vremea respectivă este inginer în construcţiile de maşini, nu face drumuri. Sigur, are subalterni care s-au ocupat de proiect. Din păcate, acel secretar de stat care s-a ocupat de Master-Plan este preot, ca să fie clar. Eu sunt constructor de drumuri şi dacă m-ar pune să ţin candela, nici eu nu aş şti! De asemenea, în Compania Naţională de Drumuri, consilierii care ar trebui, la rândul lor, să îl ajute pe preot, sunt profesori de sport sau fotomodele, au alte meserii. Cine vreţi să proiecteze drumuri. Iar supărarea mea cea mare este că prea ne iau de proşti!”, a concluzionat cu năduf Ing. Gheorghe Buruiană.
TITLURILE ZILEI:
• Mineriadele îl ajung din urmă pe fostul preşedinte, Ion Iliescu. Este trimis în judecată! • Schimbări importante la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cine preia conducerea UPU? • burse de 1.000 de lei lunar pentru elevii din medii defavorizate cu rezultate remarcabile • Avarie la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti. Nor dens de fum şi miros puternic în zonă • Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă • Mineriadele îl ajung din urmă pe fostul preşedinte, Ion Iliescu. Este trimis în judecată! • Schimbări importante la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cine preia conducerea UPU? • burse de 1.000 de lei lunar pentru elevii din medii defavorizate cu rezultate remarcabile • Avarie la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti. Nor dens de fum şi miros puternic în zonă • Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
Părintele Autostrăzii Bucureşti-Piteşti avertizează: România a proiectat, din greşeală, ”drumuri ucigaşe”
14 august 2017

- Tags:
- circulatia,
- buruiana,
- inginerul,
- legala,
- meserii,
- normativului,
- participantilor
Din aceeaşi categorie:
Muzeul Naţional de Artă a fost ”atacat”, punctual, în camera cu cele mai valoroase tablouri, în 1989
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
-
Din drum, direct în fântână! Accident în Prahova
Anul - ediţia nr. 3716
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare