Joi, 25 aprilie 2024 - 6:22:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Controale înăsprite la graniţele externe ale Uniunii Europene


11 ianuarie 2015

Participanţii la reuniunea internaţională privind terorismul şi-au manifestat intenţia de a revizui Tratatul Schengen pentru a îmbunătăţi controalele la trecerea frontierelor externe ale UE.

„Suntem cu toţii de acord să stabilim controale aprofundate asupra anumitor pasageri pe baza anumitor criterii”, a spus ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, care a insistat pe necesitatea unui progres în ceea ce priveşte strângerea de date de la pasagerii companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

Mai întâi trebuie să încheiem foarte rapid discuţiile cu privire la responsabilitatea Comisiei de a intensifica, în conformitate cu actualul drept european, controalele cetăţenilor europeni în timpul trecerii frontierelor externe ale UE, a declarat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve într-o alocuţiune la încheierea reuniunii internaţionale privind terorismul.

Reprezentanţii Franţei, Spaniei, Germaniei, Marii Britanii, Italiei sau Belgiei, între alţii, au vorbit despre necesitatea urgentă de a dispune de un registru al pasagerilor companiilor aeriene, fără a încălca însă dreptul la intimitate. Controalele avute în vedere trebuie să se aplice „pe baza unor criterii obiective” şi care să respecte „libertăţile fundamentale”.

„Internetul trebuie să rămână un spaţiu al liberei exprimării, dar în cadrul respectării legilor”, a spus Cazeneuve, în condiţiile în care participanţii la reuniune au pledat pentru o mai mare cooperare cu companiile de internet pentru a garanta retragerea conţinutului ilegal de pe reţelele sociale, notează Agerpres.

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat că va apăra duminică la Paris o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa.

„Vom apăra instaurarea controalelor la frontiere şi este posibil, prin urmare, să fie necesară modificarea tratatului Schengen”, care prevede libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, înaintea unei reuniuni ministeriale pe această temă la Paris.

"Mobilitatea din Uniunea Europeană facilitează deplasările (jihadiştilor) spre orice ţară şi de asemenea spre ţara noastră", a adăugat el, subliniind că aproape 3.000 de combatanţi originari din Europa s-ar putea întoarce şi ar reprezenta o ameninţare.

Madridul vrea instaurarea "unor controale care să nu fie contrare principiului liberei circulaţii, dar al căror scop să fie ca persoanele care prezintă riscuri sau asupra cărora există îndoieli întemeiate că ar putea fi terorişti (...) să nu folosească libertatea de circulaţie în detrimentul libertăţii şi securităţii noastre".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro