Angela Merkel a fost realeasă pentru al patrulea mandat de Cancelar al Germaniei, însă remarcaţii scrutinului au fost naţionaliştii de extremă dreapta.
Cu toate că au câştigat din nou alegerile, Angela Merkel şi conservatorii de CDU/CSU au înregistrat cel mai slab scor din istoria partidului, în ultimii 70 de ani, cu mai puţin de o treime din voturile exprimate. Conservatorii rămân principala forţă în parlament, în timp ce social-democraţii de la SPD, foşti parteneri de coaliţie, au anunţat că vor intra în opoziţie, după rezultate foarte slabe.
Marii câştigători ai alegerilor par să fie naţionaliştii de la AfD, care a intrat în premieră în parlament, direct pe locul 3. Numărul mare de scaune câştigate de extremiştii de dreapta a stârnit şi unele proteste în Germania.
Zeci de protestatari au ieşit în stradă în faţa sediului Alternative fur Deutschland din Berlin, protestând împotriva viziunii anti-islamice pe care o are partidul.
Angela Merkel, care conduce deja Germania de 12 ani, a spus, după alegeri, că se aştepta la un ”rezultat mai bun”. A precizat că va asculta ”grijile, nemulţumirile şi temerile” alegătorilor care au optat pentru AfD.
Este pentru prima oară în ultimii 60 de ani când în parlamentul German au intrat 6 partide. Angela Merkel ar putea forma o coaliţie de guvernare cu Democraţii Liberi (FDP) şi cu Verzii. Toate partidele au refuzat să lucreze cu AfD, care va încerca să devină cea mai vocală parte a opoziţiei în noul Bundestag.
”Alternativa pentru Germania” va avea 94 din cele 709 locuri din parlamentul federal. Formaţiunea politică fondată în 2013, ca un partid anti-euro, care însă apoi s-a concentrat pe imigraţie şi islam, a criticat dur deciziile Cancelarului Merkel în ceea ce priveşte politica deschisă a Germaniei în faţa problemei refugiaţilor.
AfD este de părere că Islamul este incompatabil cu cultura germană. Mai mulţi candidaţi ai partidului au făcut declaraţii extremiste. Această grupare a câştigat scaune în 13 din cele 16 parlamente statale ale Germaniei.
Gruparea naţionalistă a obţinut 21,5% din voturi în fosta Germanie de Est, unde se află pe locul 2 în preferinţele alegătorilor.
Alegătorul AfD este cu precădere bărbat, cu vârsta de peste 30 de ani, educat şi cu venituri medii. Partidul a reuşit să tempereze impactul amintirilor tragice ale implicării extremiştilor de dreapta în politica germană şi să îşi construiască o imagine politicoasă şi populistă.
Retorica partidului, una xenofobă, este susţinută de figuri de încredere, cum ar fi Alice Weidel, care are un trecut important în sistemul bancar. Weindel trăieşte alături de o femeie şi de cei doi băieţi adoptaţi ai cuplului într-un sat de pe malul Lacului Constance, în Elveţia.
AfD nu are deloc o platformă liberală în ceea ce priveşte sexualitatea, fiind de partea familiei convenţionale.