Duminică, 21 aprilie 2024 - 5:20:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tragedie în Bangladesh


25 aprilie 2013

Cel puţin 152 de persoane au fost ucise şi alte o mie au fost rănite miercuri în Bangladesh în urma prăbuşirii unui imobil de opt etaje care adăpostea mai multe ateliere de confecţii la periferia capitalei, Dacca, conform unui bilanţ revizuit joi.

 

Premierul Sheikh Hasina a anunţat o zi de doliu naţional joi ca omagiu pentru victimele acestui accident care subliniază din nou problemele de siguranţă din industria textilă. Conform ministrului de Interne, Muhiuddin Khan, acest imobil era o construcţie ilegală, potrivit Mediafax.

"Bilanţul este de-acum de 152 de morţi", a declarat pentru AFP Wali Asraf, un reprezentant al echipelor de intervenţie, adăugând că numeroase persoane blocate între dărâmături continuau să ceară ajutor.

"Salvatorii avansează cu prudenţă cu scopul de a-i scoate dintre dărâmături", a precizat el.

Un bilanţ precedent anunţa 124 de morţi, majoritatea femei.

Alte aproximativ 1.000 de persoane primeau îngrijiri la spital, potrivit lui Hiralal Roy, un medic la urgenţe de la Spitalul Enam, în apropiere de locul accidentului.

Clădirea Rana Plaza, unde se alfau mai multe ateliere de confecţii, magazine şi o bancă, s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc la ora 9.00 (6.00 ora României), la Savar, în apropiere de Dacca. Doar parterul a rămas intact, iar imaginile par ca după un cutremur puternic.

"Majoritatea morţilor sunt lucrători textili însă numărul lor va creşte, numeroşi răniţi fiind în stare critică", a declarat Roy pentru AFP, precizând că spitalul a lansat un apel urgent pentru donări de sânge.

Folosind maşini de tăiat şi macarale, sute de pompieri şi membri ai armatei chemaţi ca întăriri încearcă să găsească supravieţuitori. Răniţii au fost evacuaţi pe tărgi improvizate, confecţionate din haine.

Se puteau auzi strigătele persoanelor prinse sub dărâmături în timp ce mii de apropiaţi aşteptau alături, cuprinşi de îngrijorare. "Salvaţi-ne vă rugâm!", striga o femeie din interiorul dărâmăturilor. "Suntem 30 de persoane aici, vă rugăm, salvaţi-ne!".

Unii muncitori care lucrau în atelierele de confecţii şi-au exprimat public îngrijorarea din cauza unor fisuri marţi seara, generând panică în rândul colegilor lor. Zece persoane au fost rănite în busculada care a urmat.

Ei au fost însă nevoiţi să se întoarcă la muncă, la ordinele şefilor lor. "Oficialii ne-au forţat să revenim şi, la o oră după ce ne-am întors, clădirea s-a prăbuşit cu un zgomot puternic", a declarat pentru AFP Musumi, o lucrătoare în vârstă de 24 de ani. Ea a apreciat că 5.000 de persoane lucrau în clădire, unde se aflau, de asemenea, apartamente şi magazine.

Două dintre atelierele de confecţii, New Wave Style şi New Wave Bottoms, fabricau haine pentru retailerul spaniol Mango şi cel italian Benetton, conform organizaţiei de apărare a muncitorilor, Bangladesh Center for Workers Solidarity. Niciuna dintre cele două mărci nu a putut fi contactată.

Conform lui Tessel Pauli, o purtătoare de cuvânt a Clean Clothes Campaign, o asociaţie de apărare a muncitorilor în industria textilă cu sediul la Amsterdam, acest accident este "simptomatic" pentru problemele din acest sector în Bangladesh.

Industria textilă din Bangladesh este a doua cea mai importantă din lume.

Dar acest sector este periodic acuzat că nu respectă normele de securitate. În noiembrie 2012, un incendiu produs într-o fabrică de textile a provocat moartea a 111 persoane la periferia Dacca, cel mai grav astfel de incident din industria textilă a ţării.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro