Joi, 25 aprilie 2024 - 1:48:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cetăţean american condamnat la moarte în Iran


10 ianuarie 2012


Tânărul de 28 de ani, care are dublă cetăţenie, americană şi iraniana, este acuzat că a fost trimis la Teheran în scop de spionaj. Casa Alba a respins acuzaţiile.

condamnatUn cetăţean americano-iranian a fost condamnat la moarte de justiţia iraniană, sub acuzaţiile de spionaj şi colaborare cu o ţară ostilă, în plină criză a relaţiilor dintre Teheran şi Washington, după ameninţările republicii islamice privind închiderea strâmtorii strategice Ormuz. Născut în urmă cu 28 de ani în Statele Unite, dintr-o familie iraniană, Amir Mirzai Hekmati a fost declarat "vinovat de colaborare cu o ţară ostilă şi spionaj pentru CIA", fiind condamnat la moarte de tribunalul revoluţionar din Teheran, a anunţat agenţia iraniană Fars, citată de HotNews. Tânărul a fost declarat vinovat şi de "tentativă de acuzare a Iranului de implicare în terorism", adăugă Fars. Iar judecătorul tribunalului revoluţionar din Teheran, Abdolghassem Salavati, l-a declarat "moharab (în război împotriva lui Dumnezeu) şi corupt pe pământ". Parchetul general a anunţat că verdictul a fost transmis avocatului apărării şi că acesta poate face apel, potrivit agenţiei Isna. Această afacere risca să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Iran şi Statele Unite, după noile sancţiuni împotriva programului nuclear iranian şi ameninţările Teheranului privind închiderea strâmtorii Ormuz, un canal strategic pentru traficul maritim petrolier mondial. De altfel, Casa Alba a criticat dur condamnarea la moarte a lui Amir Mirzai Hekmati, dezminţind acuzaţiile conform cărora ar fi lucrat pentru CIA.

La jumătatea lunii decembrie, televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini în care tânărul Hekmati mărturisea că a avut ca misiune infiltrarea Ministerului iranian al Informaţiilor pentru a spiona în favoarea CIA. SUA au respins aceste acuzaţii şi au cerut Iranului să-l elibereze pe Hekmatin, precizând că diplomaţii elveţieni, care reprezintă interesele americane la Teheran, au cerut să-l vadă sâmbătă, solicitare care a fost însă refuzată. În cadrul procesului din 27 decembrie, parchetul ceruse pedeapsa capitală, apreciind că mărturisirile lui Hekmati arata "limpede" că a cooperat cu CIA şi a "acţionat împotriva securităţii naţionale".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro