Joi, 28 martie 2024 - 9:27:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sărbătoarea celor două Iulii, la Câmpina


2 iulie 2016


 

În fiecare an, pe 2 iulie, la Castelul “Iulia Hasdeu” sunt sărbătorite cele două Iulii care au marcat viaţa savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu - soţia si fiica. “Sărbătoarea celor 2 Iulii” este un eveniment organizat la Castel de 26 de ani încoace, neîntrerupt, menţionează site-ul local CâmpinaTV.

Hasdeu s-a născut la 26 februarie 1938, în familia Hîjdău (numele său la naştere a fost Tadeu Hîjdău), în localitatea Cristineşti-Hotin, aflată atunci în Imperiul rus, iar acum în Ucraina. După moartea fiicei sale Iulia, în 1888, el a devenit mistic şi fervent practicant al spiritismului, scop în care a şi construit Castelul din Câmpina.

Evenimentul de la Câmpina reuneşte personalităţi ale culturii câmpinene şi nu numai, oameni interesaţi de viaţa şi opera lui B.P. Hasdeu, de viaţa şi opera genialei sale fiice, de povestea tristă a acestei familii care a dăruit Câmpinei un castel - templu impresionant.

Anul acesta se împlinesc 123 de ani de când Hasdeu a decis să construiască, la Câmpina, un edificiu în memoria fiicei sale şi tot 123 de ani de când savantul a desenat primul plan al acestui edificiu căruia, iniţial, i-a spus “Castelul celor două Iulii'. 
Pe 2 iulie 2016, la Castel, va avea loc o paletă largă de manifestări: prelegeri, lansări de carte, un spectacol de teatru prezentat de Asociaţia Teatrul Proiect din Câmpina, două expoziţii - una de pictură şi una de sculptură ş.a.

Duminică, 3 iulie, la Castelul Hasdeu are loc un concert de excepţie susţinut de soprana americană Menorah Winston, născută în România şi stabilită de mai bine de 30 de ani în Statele Unite ale Americii. Menorah Winston cunoaşte tragica poveste a Iuliei Hasdeu şi este impresionată de Castelul de la Câmpina, pe care l-a vizitat în urmă cu mulţi ani.

În această vară, ea va susţine mai multe concerte în România, iar primul dintre acestea va fi pe 3 iulie, la Castelul Hasdeu din Câmpina. 
Ambele evenimente din weekend încep la ora 11.00 şi intrarea este liberă.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro