Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:59:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cel mai frumos conac din sudul României


28 mai 2013

A rezistat celor două războaie mondiale, dar şi cutremurelor din 1940, 1977, 1984 şi 1990. Acum, este considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească şi este unul dintre cele mai bine conservate clădiri din ţara noastră.

 

Conacul Bellu, situat în oraşul prahovean Urlaţi şi înconjurat de o superbă grădină, este acum muzeu. În interiorul clădirii pot fi admirate piese de mobilier datând din secolele XVII-XIX, printre care piese de origine arabă, turcă, italiană sau japoneză, după cum arată un articol publicat de ph-online.ro.

 

Tot aici pot fi admirate câteva lucrări ale marilor maeştri români Theodor Aman şi Ştefan Luchian, dar şi unele picturi şi icoane care datează tocmai din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea.

 

Numele conacului vine de la Alexandru Bellu, un baron extrem de avut, care călătorea adesea în Orient în interes comercial. În casa-muzeu pot fi admirate câteva obiecte de imensă valoare aduse de acesta: obiecte de artă turceşti şi arăbeşti, lucrate prin intarsiere cu sidef, covoare vechi de câteva sute de ani, piese decorative superb lucrate în argint, aramă şi alamă etc.

 

La o vizită în interiorul muzeului, vă vor atrage cu siguranţă atenţia scaunul cu tapiţerie din piele în formă de tron, masa mare din sufragerie şi măsuţele turceşti cu sidef. Pe lângă lucrările pictorilor sus-amintiţi, muzeul prezintă şi câteva litografii realizate de Carol Pop de Szatmary. 

 

Familia Bellu a donat clădirea Academiei Române, în 1926. Soţia baronului a făcut acest gest, ştiind că marele colecţionar de artă Alexandru Bellu şi-a dorit dintotdeauna ca această clădire să fie vizitată şi apreciată de către generaţiile viitoare. Clădirea este muzeu din 1953.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro