Miercuri, 21 februarie 2018 - 9:20:18
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7828 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La pas, prin şase ţări balcanice. Pentru început, Bulgaria


18 iunie 2017


In perioada 9-16 iunie, în organizarea CARP Ploieşti, un grup de 50 de membri ai acestei institutii, în frunte cu preşedintele Ştefan Pascu, a pornit la...pas prin nu mai puţin de şase ţări balcanice: Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Croaţia, Serbia.

La pas – vorba vine – deoarece deplasarea s-a făcut cu un autocar al SC Nils SRL, avându-l ca şofer pe Marius Oprea, iar ca ghid pe soţia sa, simpatica doamnă Denisa Dincă, un cuplu extrem de bine documentat asupra traseelor străbătute, care de mai mulţi ani îi însoţeşte pe tinerii de altădată în excursiile interne şi externe organizate de CARP Ploieşti.

Primul obiectiv vizat a fost Catedrala patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski” a Bisericii Ortodoxe Bulgare din Sofia, construită ca expresie de recunoştinţă pentru soldaţii bulgari, români şi ruşi (deşi gazdele nu obişnuuiesc să-i pomenească pe români), căzuţi în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă cu mare fast la 19 februarie/ 3 martie 1882 pe cea mai înaltă culme a capitalei Sofia din acea vreme. Proiectul bisericii a fost întocmit de arhitectul rus Alexandr Pomerantsev, profesor la Academia de Artă din Sankt Petersburg. Construcţia catedralei a început în 1904 şi s-a încheiat în 1912. Costurile finale s-au ridicat la 5,5 milioane de leva, dintre care 1,9 milioane au fost colectate în urma contribuţiei voluntare, restul cheltuielilor fiind suportate din bugetul de stat. Slujba de sfinţire a bisericii a fost săvârşită la 24 august 1924, în prezenţa invitaţilor din întreaga Europă. Hramul lăcaşului a fost ales Sfântul Alexandru Nevski (23 noiembrie), drept recunoştinţă a bulgarilor pentru ajutorul acordat de ruşi în obţinerea independenţei. Un fragment din moaştele Sfântului Alexandru Nevski oferit de Biserica Ortodoxă Rusă este depus spre închinare într-o raclă în catedrală. În anul 1953, Biserica „Sfântul Alexandru Nevski” a fost consacrată drept Catedrală patriarhală a Bisericii Ortodoxe Bulgare.


Catedrala Alexander Nevsky din Sofia este construită pe o suprafaţă de 3173mp, în stil neo-bizantin, cu un plan în formă de cruce, dar şi o boltă centrală aurită, cu o înălţime de 45m. Registrul superior exterior impresionează prin numeroasele cupole, semicupole şi bolţi ce străjuiesc cupola centrală de mari dimensiuni. De remarcat faptul că circa 10000 de credincioşi se pot ruga, în acelaşi timp, in interiorul lăcaşului de cult. Pronaosul adăposteşte două paraclise, în naos se regăsesc două pridvoare laterale şi galerii, iar în partea de răsărit sunt trei altare. Turnul-clopotniţă măsoară 53 metri înălţime şi adăposteşte 12 clopote turnate la Moscova. Catedrala a fost decorată de cei mai buni artişti din Europa (bulgari, ruşi, austrieci, unguri sau germani). Elementele decorative de interior sunt dintre cele mai preţioase (marmură italiană colorată, onix din Brazilia şi alabastru indian), iar candelabrele sunt lucrate la München. Pictura murală a catedralei a fost începută sub îndrumarea profesorului A. A. Kiselyov, membru al Academiei Ruse de Artă. In jurul acestei catedrale impresionante – când la marile sărbători se strâng zeci de mii de credincioşi şi vizitatori - sunt concentrate şi alte edificii importante ale Sofiei: Monumentul Soldatului Necunoscut, Academia de Ştiinţe, Parlamentul, Galeria de Artă ş.a.

Să părăsim povestea catedralei şi să ne aducem aminte cum a ”explodat” litoralul bulgăresc în ultimii 25 de ani. Litoralul romanesc pierde de ani buni sute de mii de turisti si implicit banii acestora in favoarea vecinilor din sud, care oferă servicii net superioare. Care este secretul?

Cum au reusit bulgarii sa ofere astfel de servicii? In primul rând, ei au preferat să construiască unităţi de cazare noi şi moderne, cu bani germani, management german, turisti germani. Acesta a fost «secretul» dezvoltarii litoralului bulgăresc. Ei au fost de acord sa ofere hotelurile in administrarea unui management german, graţie tour­operatorilor germani consacrati ca TUI sau Neckerman. Practic, acestia au facilitat credite germane, fonduri care au fost administrate de manageri germani, si care au atras - cum era si normal - turisti germani. In acest fel, tour­operatorii germani au oferit turistilor lor tarife extrem de avantajoase pe litoralul bulgaresc, la preturi fara concurenta, care au spulberat din competitie litoralul romanesc. Odata veniti, germanii au adus cu ei si regimul ”all inclusive”. Asta pentru că turistul german este cel mai interesat dintre turistii europeni de servicii «all inclusive» pentru ca nu vrea sa plateasca nimic in plus, la fata locului, faţă de pretul vacantei.

Se spune că, înainte ca bulgarii să le ofere pe tavă litoralul lor, germanii ar fi fost interesaţi să investească în litoralul românesc, dar noi am preferat ”să nu ne vindem ţara”, hotelurile vechi, ceauşiste fiind privatizate si vandute fara obligatii contractuale serioase. Plaja apartine cuiva, hotelul altcuiva si restaurantul este in proprietatea altui investitor. ”Mai mult, cei care si-au adjudecat activele, nici macar nu au fost obligati sa investeasca in hoteluri si nici macar sa le mentina in circuitul turistic", mărturiseste un vechi specialist in domeniu.

Aşa se face că litoralul bulgaresc a atras  cu precadere turisti straini, doritori de all inclusive, in timp ce litoralul romanesc a fost axat, multă vreme, pe turisti locali, care nu prea ştiau ce înseamnă acest tip de serviciu decat in deplasare.

Isteţimea bulgarilor în atragerea de investitori străini se reflectă în mai multe domenii, nu numai în turism. Recent, aflăm că nişte investori chinezi sunt interesaţi să aloce peste 25 de miliarde de dolari pentru construirea unui port modern la Burgas, afacere care, fără indoială, se va materializa.

Bulgaria este o ţară din Europa de Sud-Est. Se învecinează cu România la nord, Serbia şi Macedonia la vest, Grecia şi Turcia la sud, iar la est are ieşire la Marea Neagră. Cu un teritoriu de 110.994 km², Bulgaria este a 14-a ţară ca mărime din Europa. Poziţia sa a făcut din ea o răscruce istoric a diverselor civilizaţii, devenind locul unde s-au găsit cele mai vechi artefacte şi dovezi ale prelucrării metalelor din lume.


Culturile preistorice au început să se dezvolte în Bulgaria de astăzi în neolitic. Istoria sa antică a fost marcată de prezenţa tracilor şi ulterior de a grecilor şi romanilor. Apariţia poporului şi statului bulgar unificat datează de la Primul Imperiu Bulgar, care a dominat mare parte din Balcani şi a funcţionat ca centru cultural al popoarelor slave în Evul Mediu. După căderea celui de al Doilea Imperiu Bulgar în 1396, teritoriul său a căzut sub dominaţie otomană timp de aproape 500 de ani. Războiul ruso-turc din 1877–1878 a avut ca rezultat apariţia celui de al treilea stat bulgăresc, devenit independent în 1908. Anii ce au urmat au fost marcaţi de conflicte cu vecinii, în contextul cărora Bulgaria s-a aliat cu Germania în ambele războaie mondiale. În 1946, a devenit stat comunist cu partid unic până în 1989, când Partidul Comunist Bulgar a permis alegeri libere. După 1990, Bulgaria a devenit o democraţie şi o economie de piaţă.

Populaţia de aproape opt milioane de locuitori este predominant urbană, fiind concentrată în reşedinţele celor 28 de regiuni. Majoritatea activităţilor comerciale se concentrează în capitala Sofia. Cele mai bine dezvoltate sectoare ale economiei sunt industria grea, ingineria energetică, agricultura şi turismul, toate bazându-se pe resurse disponibile local. Bulgarii sunt renumiţi, cel putin in România, in culturile de legume (castraveti in special), lavandă, parfumuri, vinuri…

Structura politică actuală datează de la adoptarea unei constituţii democratice în 1991. Devenită ţară liberă, Bulgaria este o republică parlamentară unitară, cu un grad înalt de centralizare politică, administrativă şi economică. Este membră a Uniunii Europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(577 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei s-ar putea sa resimtiti o stare de confuzie sau de oboseala. Va recomandam sa amanati activitatile si deciziile importante, fiindca este posibil sa nu gasiti solutiile cele mai eficiente si sa va alegeti cu pagube.De asemenea, ar fi bine sa evitati activitatile care necesita un efort fizic sau mental intens si sa va limitati la chestiuni de rutina.Este momentul sa va relaxati si sa acordati mai mult timp odihnei taur In prima parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani la care nu va asteptati sau care vine cu intarziere. Ar putea fi vorba despre o prima sau despre un imprumut pe care l-ati solicitat mai demult. Va sfatuim sa nu faceti investitii ori planuri de viitor in ceea ce priveste banii si sa fiti cumpatat cu cheltuielile.Seara este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal, impreuna cu persoana iubita
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei, intuitia si imaginatia creativa va pot ajuta sa va afirmati in plan profesional si in societate. Va recomandam sa profitati de acest context astral favorabil, dar fara sa fortati lucrurile. S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti o scurta calatorie neplanificata. Dupa-amiaza va sfatuim sa fiti atent si prudent in relatiile cu cei apropiati, fiindca exista riscul sa faceti o gafa rac Puteti avea succes in activitati din domeniul artistic sau care presupun talent si creativitate.Daca intentionati sa faceti o schimbare importanta in camin, puteti conta pe sprijinul membrilor mai tineri ai familiei. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta, pentru ca v-ar putea ajuta sa economisiti o suma importanta. Este un moment bun pentru a face planuri de viitor, dar este indicat sa nu luati decizii in graba.
LEU FECIOARĂ
leu Este de asteptat sa fiti in forma din punct de vedere intelectual si artistic si aveti sanse sa va faceti remarcat in societate. In prima parte a zilei este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana deosebita, interesata sa va sprijine creativitatea. Spre seara, o persoana apropiata v-ar putea da o veste surprinzatoare.Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu o femeie mai in varsta. fecioara Parcurgeti o perioada favorabila din toate punctele de vedere si s-ar putea sa va simtiti instare sa depasiti orice obstacol.Aveti ocazia sa va afirmati in societate, mai ales intr-un domeniu artistic sau prin creativitatea de care dati dovada. Astazi beneficiati de o imaginatie deosebita care, insa, v-ar putea face sa luati decizii nerealiste. Va sfatuim sa fiti precaut
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa va implicati intr-un proiect artistic sau creativ care va capteaza toata atentia, cu riscul sa neglijati relatiile cu prietenii si cu familia. In a doua parte a zilei aveti posibilitatea sa lamuriti o neintelegere mai veche in relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Daca se iveste ocazia sa faceti o calatorie impreuna cu persoana iubita, va sfatuim sa nu ezitati. scorpion Este o zi favorabila comunicarii, activitatilor artistice si calatoriilor in interes sentimental.Intuitia si optimismul va pot ajuta sa gasiti o solutie ingenioasa pentru rezolvarea unei probleme financiare. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati orice fel de speculatie.In a doua parte a zilei se intrevad mai multe intalniri sau schimburi de mesaje cu prietenii si cu persoana iubita
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa participati la o intrunire care are legatura cu arta sau care v-ar putea oferi ocazia sa va manifestati un talent artistic ori creativ.Va recomandam sa nu va implicati in multe activitati in acelasi timp, fiindca riscati sa faceti greseli greu de reparat sau sa nu realizati ceea ce v-ati propus. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane mai in varsta din anturaj. capricorn La locul de munca sau in afaceri s-ar putea sa vi se reproseze ca sunteti in intarziere cu o lucrare de care raspundeti personal.Este posibil sa resimtiti o stare de confuzie sau chiar de apatie, care poate sa va creeze neplaceri in relatiile cu familia si cu persoana iubita.Va sfatuim sa fiti mai intelegator cu cei apropiati si mai atent la dorintele lor.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti confuz si visator si riscati sa provocati conflicte cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri.Ar fi bine sa amanati discutiile si initiativele in chestiuni importante sau dificile, fiindca rezultatele pot fi cu totul altele decat cele scontate.Este indicat sa evitati speculatiile si orice tentatie de a obtine castiguri facile pesti Ca urmare a contextul astral de azi, simtul practic diminuat si dificultatile de concentrare va pot afecta in plan profesional si in afaceri. Este indicat sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii si cu partenerii. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va ocupati de chestiunile care nu suporta amanare, iar pe cele care nu sunt urgente sa le lasati pe maine.In a doua parte a zilei s-ar putea sa va pregatiti pentru o calatorie in interes personal.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro