Miercuri, 24 aprilie 2024 - 4:15:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


PNL şi USR iau în calcul şi varianta intrării la guvernare


23 iunie 2017

PSD şi ALDE lucrează deja la lista viitorului cabinet, potrivit unor surse din interiorul coaliţiei. De altfel, încă de ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că are deja patru variante de premier şi că urmează să se consulte cu ceilalţi şefi din partid.

„Să fie un om corect, un om responsabil, un om care să nu fie aventurier. Un om cinstit şi un om cu viziune”, a precizat Liviu Dragnea.

Printre cei care se află pe lista scurtă a PSD pentru propunerea de premier s-ar afla europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, preşedintele organizaţiei de femei a social-democraţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi liderul senatorilor PSD, Florin Georgescu, viceguvernator BNR şi Carmen Dan, ministru demisionar al Internelor.

De asemenea, se vorbeşte despre faptul că unii dintre miniştrii demisionari ar putea putea apărea în viitorul guvern. Este vorba despre Carmen Dan, de la Interne, Olguţa Vasilescu, de la Muncă, Mihai Tudose, de la Economie, Marius Dunca, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Ana Birchall, de la Afaceri Europene şi ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Sevil Shhaideh.

Ce spune PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că nu s-a luat încă o decizie în partid cu privire la propunerea pe care ar urma să o facă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Liberalii sunt dispuşi să negocieze o nouă majoritate cu orice formaţiune politică în afară de PSD, însă spun că varianta preferată ar fi forţarea alegerilor anticipate.

„Am avut o dezbatere privitoare la situaţia în care ne găsim azi, după criza creată de PSD. Ne bucurăm că am scăpat de o gaşcă din PSD şi vom face tot ce depinde de noi pentru a scăpa şi de cealaltă gaşcă”, a spus Ludovic Orban.

„Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului guvern cu PSD, excludem orice discuţie cu cei care şi-au bătut joc de România. Dacă vom ajunge în situaţia de a vota, vom vota împotriva oricărei formule de guvern care va conţine PSD”, a adăugat el.

Pe de altă parte, PNL e dispus să aibă discuţii cu ALDE: „Cu siguranţă vom discuta, fără ALDE sau parte din ALDE nu se poate construi o majoritate parlamentară”.

Ce spune USR

USR a decis, în şedinţa Biroului Naţional, că ar putea participa la guvernare, însă are câteva condiţii.

„Nu vom face o propunere de premier, este un atribut al preşedintelui în care avem încredere. Putem susţine însă un premier care va îndeplini criteriile noastre legate de integritate, notorietate, credibilitate (…) Pentru noi însă este importantă garantarea menţinerii unei justiţii independente şi nepartizane. Solicitarea pe care noi am avea-o în cadrul unei astfel de dezbateri ar fi aceea de a propune ministrul justiţiei tocmai pentru a putea să asigurăm faţă de electoratul nostru garanţiile pe justiţie, care sunt una dintre priorităţile noastre ca partid în Parlament”, a declarat parlamentarul USR Dan Barna, purtătorul de cuvânt al partidului.

De asemenea, acesta a mai declarat că USR „nu va susţine niciun fel de structură care presupune asocierea sau susţinerea PSD”.

Ce spune PMP

Unul dintre liderii PMP, preşedintele executiv Valeriu Steriu, spune că formaţiunile politice din opoziţie încă nu întrunesc numărul necesar de voturi pentru a putea impune un guvern şi mai arată că alături de colegii săi nu-şi doreşte „o alipire alături de cei de la UDMR, de asemenea minorităţile de-a lungul anilor s-au poziţionat alături de ce cei care deja au făcut o majoritate, însă să nu uităm că sunt cel puţin 13 foşti PSD-işti, probabil, care nu-l vor susţine pe domnul Dragnea, aşa cum nu au făcut-o nici ieri, şi sigur vor fi mai mulţi care nu ar fi dispuşi să susţină o propunere de premier ineficientă”.

Ce spune UDMR

Reprezentanţii formaţiunii care reprezintă minoritatea maghiară din România spun că nu s-a luat o decizie cu privire la susţinerea unui viitor guvern şi că vor avea negocieri cu alte formaţiuni politice. Cei din UDMR au depus ieri o sesizare la Consiliul pentru Combaterea Discriminării şi CNA, acuzând mai mulţi politicieni, printre care şi fostul preşedinte Traian Băsescu, de discursuri împotriva comunităţii maghiare.

„Am putut fi martorii manipulării şi a propagandei naţionaliste în aceste zile. Este inacceptabil ca un fost şef al statului să ceară maghiarilor din România să sărbătorească ziua de 15 martie la Budapesta. Maghiarii din România au drepturi în această ţară, în care s-au născut!

Este o declaraţie schizofrenică dacă stăm să ne gândim că, în timpul mandatului său de preşedinte, cu ocazia comemorărilor din 15 martie, a adresat mai multe mesaje de sprijin comunităţii noastre şi el însuşi a promulgat legea care declară zilele sărbătoririi comunităţilor tătarilor şi a rromilor din România”, a declarat preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint.

Întâlnirea de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, anunţă Administraţia prezidenţială.

Programul consultărilor de luni:

  • 15:00 – PSD şi ALDE;
  • 16:00 – PNL;
  • 17:00 – USR;
  • 17:30 – PMP;
  • 18:00 – UDMR;
  • 18:30 – Grupul minorităţilor naţionale.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro