Vineri, 26 aprilie 2024 - 5:14:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Locul din România în care se resimt temperaturi de -59 de grade şi trebuie evitat


6 ianuarie 2017

Şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, le recomandă turiştilor să evite în aceste zile ascensiunile pe munte. Anunţul vine şi în contextul în care meteorologii au anunţat cod portocaliu de viscol în mai multe judeţe din ţară.

Într-o declaraţie pentru jurnaliştii de la Agerpres.ro, Paplicef le-a recomandat turiştilor să nu staţioneze în vânt perioade care depăşesc 5 minute.

„Temperaturile prognozate vor fi de până la minus 23 de grade Celsius, iar viteza vântului va depăşi 80 de kilometri pe oră. În aceste condiţii, windchill-ul (temperatura resimţită de organism) se va situa în jurul valorilor de minus 59 grade Celsius, valori care se situează la limita dintre zona periculoasă şi cea foarte periculoasă, echivalentul codului roşu.

Chiar cu echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină este foarte limitat. Recomandăm turiştilor să evite în această perioadă deplasările în zona montană înaltă.

Este interzisă staţionarea în vânt pentru perioade ce depăşesc 5 minute. De asemenea, recomandăm să nu folosească trasee turistice cu expunere mare în vânt şi mai ales să nu efectueze deplasări după lăsarea serii, când temperaturile scad şi viteza vântului creşte simţitor”, a declarat Raul Papalicef.

Salvamontiştii le mai recomandă turiştilor să aibă mănuşi, căciuli groase şi încălţăminte corespunzătoare. De asemenea, închieturile şi picioarele ar trebui protejate suplimentar. Nici consumul de alcool nu e recomndat înainte sau în timpul excursiei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro