Folosirea telefonului personal în timpul orelor de lucru poate fi interzisă de angajator, prin intermediul regulamentului intern, însă o asemenea decizie ar putea fi considerată excesivă, în condiţiile în care se poate discuta despre o atingere a dreptului la viaţă privată
Actualmente, legislaţia nu conţine nicio prevedere care să facă referire la posibilitatea angajatorului de a interzice salariaţilor folosirea telefonului personal în timpul programului de lucru. Acest fapt a fost confirmat, la cererea redacţiei noastre, de un avocat.
„Nu există o prevedere legală care să reglementeze în mod expres posibilitatea angajatorului de a restricţiona salariaţilor dreptul de a folosi telefonul personal în timpul programului de lucru. În principiu, în considerarea dreptului angajatorului de a-şi conduce activitatea eficient şi de a se proteja de daunele pe care le-ar putea produce angajaţii, angajatorul ar putea să stabilească anumite reguli de utilizare a telefonului personal în timpul programului de lucru”, a precizat Bogdan Riti, partener la Muşat & Asociaţii, pentru avocatnet.ro
Cel puţin teoretic, o asemenea interdicţie ar putea fi introdusă, la nivel de angajator, în regulamentul intern al firmei. Totodată, interdicţia ar putea fi extinsă asupra mesageriei electronice sau asupra conturilor de pe reţelele sociale.
„Angajatorul poate interzice utilizarea telefonului personal în timpul orelor de program, cu condiţia ca această interdicţie să fie prevăzută în regulamentul intern, iar regulamentul să fi fost adus la cunoştinţa salariatului. În mod similar, se poate restricţiona sau interzice accesul la mesageria electronică personală, la reţelele de socializare sau la utilizarea internetului în interes personal. Menţionăm şi că, dacă angajatorul doreşte să verifice respectarea unor astfel de politici de către salariat, se impune respectarea de către acesta a prevederilor aplicabile în materia protecţiei datelor cu caracter personal ale angajaţilor. Astfel, orice supraveghere cu mijloace tehnice sau monitorizare a activităţii pe internet a salariaţilor poate fi efectuată numai dacă este legitimă, proporţională cu scopul urmărit şi dacă este adusă la cunoştinţa angajaţilor, care îşi dau consimţământul la prelucrarea datelor”, a explicat Mihaela Gherghe, avocată la Rizoiu & Poenaru., tot pentru sursa citata
Chiar şi aşa, interdicţia de a folosi telefonul personal în timpul programului de lucru ar putea fi considerată excesivă, dacă nu există o justificare reală vizavi de specificul muncii. Mai exact, se poate vorbi de o atingere a dreptului la viaţă privată.
Prin urmare, avocatul de la Muşat & Asociaţii consideră că interdicţia nu poate fi introdusă de angajator. Dar, în măsura în care folosirea telefonului personal la serviciu poate afecta munca pe care un salariat este obligat contractual să o presteze, angajatorul poate opta pentru anumite limitări.
„Considerăm că angajatorul nu poate introduce o interdicţie absolută de folosire a telefonului personal în timpul programului de lucru. Însă ar putea stabili anumite reguli cu privire la limitarea dreptului de folosire a telefoanelor personale, dacă utilizarea acestora influenţează negativ capacitatea de muncă şi obligaţia principală a salariatului de a presta muncă pe durata programului de lucru agreat cu angajatorul şi cu condiţia ca o astfel de limitare să fie proporţională cu scopul urmărit”, a lămurit specialistul.
Aşadar, o eventuală interdicţie a folosirii telefonului personal în timpul lucrului trebuie privită cu deosebită atenţie. Recomandabil este, mai degrabă, introducerea unor limitări, în funcţie de specificul muncii salariaţilor, nu a unei interdicţii totale.
SURSA: Avocatnet.ro
Angajatorul poate interzice folosirea telefonului personal în timpul programului de lucru?
17 mai 2017
- Tags:
- atingere,
- folosirea,
- excesiva,
- angajator,
- dreptului,
- considerata,
- intern,
- regulamentului,
- intermediul,
- conditiile
Din aceeaşi categorie:
Noapte de coşmar în Prahova! Furtuna a lăsat localităţi întregi în beznă şi a făcut prăpăd pe şosele

Ne spun că respirăm bine, dar noi simţim altceva. Cât de „curat” e aerul din Ploieşti, în realitate?

Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
După ce a îngropat financiar Clubul Sportiv Judeţean, Silviu Crângasu vrea (iar) la CSM Ploiesti
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Atac la drumul mare! Mascaţii au descins în Prahova după o tâlhărie ca-n filme
-
DGASPC Prahova face angajări urgente
-
Tragedie în Prahova. Bărbat dispărut găsit mort la Boldeşti Grădiştea
-
Explozie de concedii medicale în Prahova! Zeci de mii de români „bolnavi”, dar controalele scot la iveală o realitate tulburătoare
-
Retragere strategică: Elena Udrea îşi amână şansa la eliberare condiţionată din cauza unui blocaj administrativ
-
Filtre-surpriză la primele ore ale dimineţii! Poliţia rutieră din Prahova, în ofensivă împotriva accidentelor
Anul - ediţia nr. 3796
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 iulie 2025
Autentificare
Autentificare