Joi, 28 martie 2024 - 2:56:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Angajatorul poate interzice folosirea telefonului personal în timpul programului de lucru?


17 mai 2017

Folosirea telefonului personal în timpul orelor de lucru poate fi interzisă de angajator, prin intermediul regulamentului intern, însă o asemenea decizie ar putea fi considerată excesivă, în condiţiile în care se poate discuta despre o atingere a dreptului la viaţă privată

Actualmente, legislaţia nu conţine nicio prevedere care să facă referire la posibilitatea angajatorului de a interzice salariaţilor folosirea telefonului personal în timpul programului de lucru. Acest fapt a fost confirmat, la cererea redacţiei noastre, de un avocat.

„Nu există o prevedere legală care să reglementeze în mod expres posibilitatea angajatorului de a restricţiona salariaţilor dreptul de a folosi telefonul personal în timpul programului de lucru. În principiu, în considerarea dreptului angajatorului de a-şi conduce activitatea eficient şi de a se proteja de daunele pe care le-ar putea produce angajaţii, angajatorul ar putea să stabilească anumite reguli de utilizare a telefonului personal în timpul programului de lucru, a precizat Bogdan Riti, partener la Muşat & Asociaţii, pentru avocatnet.ro

Cel puţin teoretic, o asemenea interdicţie ar putea fi introdusă, la nivel de angajator, în regulamentul intern al firmei. Totodată, interdicţia ar putea fi extinsă asupra mesageriei electronice sau asupra conturilor de pe reţelele sociale.

„Angajatorul poate interzice utilizarea telefonului personal în timpul orelor de program, cu condiţia ca această interdicţie să fie prevăzută în regulamentul intern, iar regulamentul să fi fost adus la cunoştinţa salariatului. În mod similar, se poate restricţiona sau interzice accesul la mesageria electronică personală, la reţelele de socializare sau la utilizarea internetului în interes personal. Menţionăm şi că, dacă angajatorul doreşte să verifice respectarea unor astfel de politici de către salariat, se impune respectarea de către acesta a prevederilor aplicabile în materia protecţiei datelor cu caracter personal ale angajaţilor. Astfel, orice supraveghere cu mijloace tehnice sau monitorizare a activităţii pe internet a salariaţilor poate fi efectuată numai dacă este legitimă, proporţională cu scopul urmărit şi dacă este adusă la cunoştinţa angajaţilor, care îşi dau consimţământul la prelucrarea datelor”, a explicat Mihaela Gherghe, avocată la Rizoiu & Poenaru., tot pentru sursa citata

Chiar şi aşa, interdicţia de a folosi telefonul personal în timpul programului de lucru ar putea fi considerată excesivă, dacă nu există o justificare reală vizavi de specificul muncii. Mai exact, se poate vorbi de o atingere a dreptului la viaţă privată.

Prin urmare, avocatul de la Muşat & Asociaţii consideră că interdicţia nu poate fi introdusă de angajator. Dar, în măsura în care folosirea telefonului personal la serviciu poate afecta munca pe care un salariat este obligat contractual să o presteze, angajatorul poate opta pentru anumite limitări.

„Considerăm că angajatorul nu poate introduce o interdicţie absolută de folosire a telefonului personal în timpul programului de lucru. Însă ar putea stabili anumite reguli cu privire la limitarea dreptului de folosire a telefoanelor personale, dacă utilizarea acestora influenţează negativ capacitatea de muncă şi obligaţia principală a salariatului de a presta muncă pe durata programului de lucru agreat cu angajatorul şi cu condiţia ca o astfel de limitare să fie proporţională cu scopul urmărit”, a lămurit specialistul.

Aşadar, o eventuală interdicţie a folosirii telefonului personal în timpul lucrului trebuie privită cu deosebită atenţie. Recomandabil este, mai degrabă, introducerea unor limitări, în funcţie de specificul muncii salariaţilor, nu a unei interdicţii totale.



SURSA: Avocatnet.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro