Folosirea telefonului personal în timpul orelor de lucru poate fi interzisă de angajator, prin intermediul regulamentului intern, însă o asemenea decizie ar putea fi considerată excesivă, în condiţiile în care se poate discuta despre o atingere a dreptului la viaţă privată
Actualmente, legislaţia nu conţine nicio prevedere care să facă referire la posibilitatea angajatorului de a interzice salariaţilor folosirea telefonului personal în timpul programului de lucru. Acest fapt a fost confirmat, la cererea redacţiei noastre, de un avocat.
„Nu există o prevedere legală care să reglementeze în mod expres posibilitatea angajatorului de a restricţiona salariaţilor dreptul de a folosi telefonul personal în timpul programului de lucru. În principiu, în considerarea dreptului angajatorului de a-şi conduce activitatea eficient şi de a se proteja de daunele pe care le-ar putea produce angajaţii, angajatorul ar putea să stabilească anumite reguli de utilizare a telefonului personal în timpul programului de lucru”, a precizat Bogdan Riti, partener la Muşat & Asociaţii, pentru avocatnet.ro
Cel puţin teoretic, o asemenea interdicţie ar putea fi introdusă, la nivel de angajator, în regulamentul intern al firmei. Totodată, interdicţia ar putea fi extinsă asupra mesageriei electronice sau asupra conturilor de pe reţelele sociale.
„Angajatorul poate interzice utilizarea telefonului personal în timpul orelor de program, cu condiţia ca această interdicţie să fie prevăzută în regulamentul intern, iar regulamentul să fi fost adus la cunoştinţa salariatului. În mod similar, se poate restricţiona sau interzice accesul la mesageria electronică personală, la reţelele de socializare sau la utilizarea internetului în interes personal. Menţionăm şi că, dacă angajatorul doreşte să verifice respectarea unor astfel de politici de către salariat, se impune respectarea de către acesta a prevederilor aplicabile în materia protecţiei datelor cu caracter personal ale angajaţilor. Astfel, orice supraveghere cu mijloace tehnice sau monitorizare a activităţii pe internet a salariaţilor poate fi efectuată numai dacă este legitimă, proporţională cu scopul urmărit şi dacă este adusă la cunoştinţa angajaţilor, care îşi dau consimţământul la prelucrarea datelor”, a explicat Mihaela Gherghe, avocată la Rizoiu & Poenaru., tot pentru sursa citata
Chiar şi aşa, interdicţia de a folosi telefonul personal în timpul programului de lucru ar putea fi considerată excesivă, dacă nu există o justificare reală vizavi de specificul muncii. Mai exact, se poate vorbi de o atingere a dreptului la viaţă privată.
Prin urmare, avocatul de la Muşat & Asociaţii consideră că interdicţia nu poate fi introdusă de angajator. Dar, în măsura în care folosirea telefonului personal la serviciu poate afecta munca pe care un salariat este obligat contractual să o presteze, angajatorul poate opta pentru anumite limitări.
„Considerăm că angajatorul nu poate introduce o interdicţie absolută de folosire a telefonului personal în timpul programului de lucru. Însă ar putea stabili anumite reguli cu privire la limitarea dreptului de folosire a telefoanelor personale, dacă utilizarea acestora influenţează negativ capacitatea de muncă şi obligaţia principală a salariatului de a presta muncă pe durata programului de lucru agreat cu angajatorul şi cu condiţia ca o astfel de limitare să fie proporţională cu scopul urmărit”, a lămurit specialistul.
Aşadar, o eventuală interdicţie a folosirii telefonului personal în timpul lucrului trebuie privită cu deosebită atenţie. Recomandabil este, mai degrabă, introducerea unor limitări, în funcţie de specificul muncii salariaţilor, nu a unei interdicţii totale.
SURSA: Avocatnet.ro
TITLURILE ZILEI:
• Mineriadele îl ajung din urmă pe fostul preşedinte, Ion Iliescu. Este trimis în judecată! • Schimbări importante la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cine preia conducerea UPU? • burse de 1.000 de lei lunar pentru elevii din medii defavorizate cu rezultate remarcabile • Avarie la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti. Nor dens de fum şi miros puternic în zonă • Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă • Mineriadele îl ajung din urmă pe fostul preşedinte, Ion Iliescu. Este trimis în judecată! • Schimbări importante la Spitalul Judeţean Ploieşti. Cine preia conducerea UPU? • burse de 1.000 de lei lunar pentru elevii din medii defavorizate cu rezultate remarcabile • Avarie la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti. Nor dens de fum şi miros puternic în zonă • Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
Angajatorul poate interzice folosirea telefonului personal în timpul programului de lucru?
17 mai 2017

- Tags:
- atingere,
- folosirea,
- excesiva,
- angajator,
- dreptului,
- considerata,
- intern,
- regulamentului,
- intermediul,
- conditiile
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
-
Din drum, direct în fântână! Accident în Prahova
Anul - ediţia nr. 3716
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare