Duminică, 16 decembrie 2018 - 10:16:46
EUR
EURO = 4.648 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.0896 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Pe urmele saşilor din Transilvania: Cisnădie


8 august 2018

Trei altare şi două orgi. Obiectele de cult, existente în biserica fortificată de rit evanghelic din Cisnădie, judeţul Sibiu, sunt, dincolo de bogăţie, mărturia vie a unei istorii mult mai triste, a plecării saşilor ardeleni din România. Biserica a avut, iniţial, un altar şi o orgă. De curând, Consistoriul Evanghelic de la Sibiu a luat decizia de a aduce aici şi celelalte obiecte de cult. Provin din biserici ale saşilor de pe Valea Hârtibaciului, rămase fără enoriaşi, ne spune domnul Bell Ioan, responsabilul care ne întâmpină la biserică.

Domnul Bell are copii, şi are şi nepoţi. Toţi au plecat în Vest, prin anii ‘90. Se mai întorc, de obicei vara, când au loc în toată Transilvania reuniuni ale saşilor plecaţi. Există chiar şi o săptămână dedicată – “Săptămâna Haferland”, sau a Ţării Ovăzului, cuprinzând evenimente culturale ale saşilor care revin, ca să petreacă şi să fie împreună.

Fenomenul migraţiei este general pentru România, dar se vede mult mai bine când priveşti la o comunitate mică, precum cea germană. La momentul său de apogeu, înainte de al doilea Război Mondial, erau în număr de aproape 800.000 de persoane. Acum, mai sunt doar circa 40.000, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România.

Germanii din România au plecat în număr mare după război şi în perioada comunistă. Dar un adevărat exod s-a petrecut şi imediat după Revoluţie. Ca la un semn, au plecat atunci masiv, în Vest, spre o viaţă mai bună, lăsând în urmă case şi biserici şi, câteodată, bătrâni, care “pot muri şi în România”, cum spune cu tristeţe preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, domnul Paul-Jürgen Porr. 

Istoria

Localitatea Cisnădie (Heltau) a fost fondată de colonişti de etnie germană, în secolul XII, aduşi aici de Geza al II-lea pentru a apăra graniţele regatului maghiar de năvălirile cumanilor, pecenegilor şi puţin mai târziu tătaro-mongole. Biserica a fost ridicată în prima parte a secolului al XIII-lea, iniţial în stil romanic, şi fortificată prin supraînălţarea şi dotarea cu metereze a turnului central, precum şi prin construirea a încă două bastioane, a trei centuri de ziduri cu coridoare de apărare, turnuri şi bastioane, şanţuri de apă etc. după un atac al turcilor, petrecut la sfârşitul secolului al XV-lea. Ca peste tot în bisericile fortificate ale saşilor din Transilvania, aici, localnicii depozitau provizii, dar se şi retrăgeau şi luptau când erau atacaţi.

Turnul-clopotniţă, de aproape 60 de metri, avea, pe atunci, un glob aurit în vârf, pe care saşii nu l-au protejat, spunând că “Domnul îl va apăra”. Au reconsiderat această idee după ce a fost trăznit de mai multe ori şi a ars, astfel că în 1795 a fost instalat în biserica din Cisnădie primul paratrăznet din Transilvania, confecţionat din cupru după metoda unui magistru din Hamburg.

În biserica din Cisnădie a existat chiar şi o comoară – o colecţie de vase de cult de aur şi argint, care erau scoase la ocazii speciale şi care, altfel, stăteau ascunse într-o cameră zidită după nişte pereţi din absida sudică. Locul exact unde era adăpostită, după mai multe uşi false, a fost cunoscut de foarte puţini. Când s-a hotărât montarea paratrăznetului, saşii din Cisnădie s-au hotărât să o valorifice, pentru a face rost de banii necesari, după o judecată pragmatică: e o rezervă, deci s-o folosim ca rezervă, acum, când chiar avem nevoie. Au găsit comoara de vase de cult, dar şi una mai mică, formată din monede din metal preţios, aşa că au valorificat-o pe cea din urmă. Comoara de vase de cult a rămas neatinsă şi este acum depozitată în siguranţă în Muzeul Brukenthal din Sibiu, ne povesteşte domnul Bell.  

Bogăţia

Altarele şi a doua orgă, provenite din bisericile de pe Valea Hârtibaciului, nu au fost pur şi simplu depozitate în biserica evanghelică fortificată de la Cisnădie. Sunt integrate frumos în interiorul bisericii şi sunt funcţionale, astfel că la venire am fost întâmpinaţi cu un surprinzător şi impresionant concert de muzică de orgă. Sunt bogăţii care se adaugă celor existente de veacuri în biserica fortificată din Cisnădie, astfel că la faţa locului pot fi văzute altarul cu “Madona din Bruiu” de Veit Stoss, din 1520, un altar din secolul al XVI-lea pictat de Vicentius Cibiensis, porţile altarului vechi în stil baroc, picturi murale datând din vremurile de început ale bisericii, un clopot din 1664 şi o cristelniţă gotică din bronz.

Exact ca şi saşii din Transilvania, obiectele de cult respective sunt în continuare o valoare şi un motiv de mândrie, doar că în altă parte.

În anul european al patrimoniului cultural, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României a organizat, în perioada 16 – 20 iulie 2018, o vizită de studiu sub genericul “Pe urmele saşilor din Transilvania”, în cadrul căreia jurnalişti şi experţi în patrimoniu cultural au fost prezenţi în mai multe biserici fortificate din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu. Aceasta este cea de a cincea etapă a programului “Diversitate şi patrimoniu cultural prin prisma mass media”, organizat sub auspiciile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), care îşi propune găsirea de răspunsuri comune unor provocări comune celor 14 state din bazinul dunărean, astfel încât Dunărea să devină o importantă arteră de dezvoltare a Europei. Iniţiativa DRI se înscrie în Aria 3–„Cultură, turism şi contacte directe între oameni” a SUERD.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(35 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Catalina Bozianu

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateGratiela1dec

Din aceeaşi categorie:
Alternative Studio


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookSiteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 14 decembrie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro