Joi, 21 martie 2019 - 7:58:28
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Pe urmele saşilor din Transilvania: Cisnădie


8 august 2018

Trei altare şi două orgi. Obiectele de cult, existente în biserica fortificată de rit evanghelic din Cisnădie, judeţul Sibiu, sunt, dincolo de bogăţie, mărturia vie a unei istorii mult mai triste, a plecării saşilor ardeleni din România. Biserica a avut, iniţial, un altar şi o orgă. De curând, Consistoriul Evanghelic de la Sibiu a luat decizia de a aduce aici şi celelalte obiecte de cult. Provin din biserici ale saşilor de pe Valea Hârtibaciului, rămase fără enoriaşi, ne spune domnul Bell Ioan, responsabilul care ne întâmpină la biserică.

Domnul Bell are copii, şi are şi nepoţi. Toţi au plecat în Vest, prin anii ‘90. Se mai întorc, de obicei vara, când au loc în toată Transilvania reuniuni ale saşilor plecaţi. Există chiar şi o săptămână dedicată – “Săptămâna Haferland”, sau a Ţării Ovăzului, cuprinzând evenimente culturale ale saşilor care revin, ca să petreacă şi să fie împreună.

Fenomenul migraţiei este general pentru România, dar se vede mult mai bine când priveşti la o comunitate mică, precum cea germană. La momentul său de apogeu, înainte de al doilea Război Mondial, erau în număr de aproape 800.000 de persoane. Acum, mai sunt doar circa 40.000, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România.

Germanii din România au plecat în număr mare după război şi în perioada comunistă. Dar un adevărat exod s-a petrecut şi imediat după Revoluţie. Ca la un semn, au plecat atunci masiv, în Vest, spre o viaţă mai bună, lăsând în urmă case şi biserici şi, câteodată, bătrâni, care “pot muri şi în România”, cum spune cu tristeţe preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, domnul Paul-Jürgen Porr. 

Istoria

Localitatea Cisnădie (Heltau) a fost fondată de colonişti de etnie germană, în secolul XII, aduşi aici de Geza al II-lea pentru a apăra graniţele regatului maghiar de năvălirile cumanilor, pecenegilor şi puţin mai târziu tătaro-mongole. Biserica a fost ridicată în prima parte a secolului al XIII-lea, iniţial în stil romanic, şi fortificată prin supraînălţarea şi dotarea cu metereze a turnului central, precum şi prin construirea a încă două bastioane, a trei centuri de ziduri cu coridoare de apărare, turnuri şi bastioane, şanţuri de apă etc. după un atac al turcilor, petrecut la sfârşitul secolului al XV-lea. Ca peste tot în bisericile fortificate ale saşilor din Transilvania, aici, localnicii depozitau provizii, dar se şi retrăgeau şi luptau când erau atacaţi.

Turnul-clopotniţă, de aproape 60 de metri, avea, pe atunci, un glob aurit în vârf, pe care saşii nu l-au protejat, spunând că “Domnul îl va apăra”. Au reconsiderat această idee după ce a fost trăznit de mai multe ori şi a ars, astfel că în 1795 a fost instalat în biserica din Cisnădie primul paratrăznet din Transilvania, confecţionat din cupru după metoda unui magistru din Hamburg.

În biserica din Cisnădie a existat chiar şi o comoară – o colecţie de vase de cult de aur şi argint, care erau scoase la ocazii speciale şi care, altfel, stăteau ascunse într-o cameră zidită după nişte pereţi din absida sudică. Locul exact unde era adăpostită, după mai multe uşi false, a fost cunoscut de foarte puţini. Când s-a hotărât montarea paratrăznetului, saşii din Cisnădie s-au hotărât să o valorifice, pentru a face rost de banii necesari, după o judecată pragmatică: e o rezervă, deci s-o folosim ca rezervă, acum, când chiar avem nevoie. Au găsit comoara de vase de cult, dar şi una mai mică, formată din monede din metal preţios, aşa că au valorificat-o pe cea din urmă. Comoara de vase de cult a rămas neatinsă şi este acum depozitată în siguranţă în Muzeul Brukenthal din Sibiu, ne povesteşte domnul Bell.  

Bogăţia

Altarele şi a doua orgă, provenite din bisericile de pe Valea Hârtibaciului, nu au fost pur şi simplu depozitate în biserica evanghelică fortificată de la Cisnădie. Sunt integrate frumos în interiorul bisericii şi sunt funcţionale, astfel că la venire am fost întâmpinaţi cu un surprinzător şi impresionant concert de muzică de orgă. Sunt bogăţii care se adaugă celor existente de veacuri în biserica fortificată din Cisnădie, astfel că la faţa locului pot fi văzute altarul cu “Madona din Bruiu” de Veit Stoss, din 1520, un altar din secolul al XVI-lea pictat de Vicentius Cibiensis, porţile altarului vechi în stil baroc, picturi murale datând din vremurile de început ale bisericii, un clopot din 1664 şi o cristelniţă gotică din bronz.

Exact ca şi saşii din Transilvania, obiectele de cult respective sunt în continuare o valoare şi un motiv de mândrie, doar că în altă parte.

În anul european al patrimoniului cultural, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României a organizat, în perioada 16 – 20 iulie 2018, o vizită de studiu sub genericul “Pe urmele saşilor din Transilvania”, în cadrul căreia jurnalişti şi experţi în patrimoniu cultural au fost prezenţi în mai multe biserici fortificate din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu. Aceasta este cea de a cincea etapă a programului “Diversitate şi patrimoniu cultural prin prisma mass media”, organizat sub auspiciile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), care îşi propune găsirea de răspunsuri comune unor provocări comune celor 14 state din bazinul dunărean, astfel încât Dunărea să devină o importantă arteră de dezvoltare a Europei. Iniţiativa DRI se înscrie în Aria 3–„Cultură, turism şi contacte directe între oameni” a SUERD.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(36 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro