Joi, 25 iulie 2024 - 4:01:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prahovenii conduc Justiţia din România


10 mai 2013

Ministrul Justiţiei, prahoveanul Robert Cazanciuc a declarat că, în opinia lui, ploieşteanul Tiberiu Niţu, propus procuror general, a înţeles eşecul din toamna lui 2012, când nu a fost avizat favorabil de CSM pentru ocuparea acestei funcţii, şi şi-a îmbunătăţit proiectul de management şi discursul public, la "reexaminare".

 

Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit, joi, aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Întrebat de jurnalişti cum a reuşit ploieşteanul Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară în funcţia de procuror general al României, să convingă de această Secţia pentru procurori a CSM, care l-a avizat negativ în toamna anului trecut, Cazanciuc a răspuns că "acum a fost prezentată o echipă" şi că el crede că Niţu a învăţat din eşecul din toamnă.

 

"Cred că sunt două lucruri importante. Acum a fost prezentată o echipă. Cea mai mare parte a membrilor CSM au văzut această echipă cu bune şi cu unele lucruri, poate, mai puţin bune. Ne putem gândi la un examen în facultate, dacă vreţi, când un student poate să pice un examen, după care acelaşi student, când vine într-o reexaminare, în faţa aceloraşi examinatori, cu aceeaşi materie...Cred că domnul Niţu a înţeles destul de bine, să spunem, eşecul din toamnă şi şi-a îmbunătăţit proiectul managerial, şi-a îmbunătăţit discursul public. Cred că a învăţat din acest lucru şi cred că Tiberiu Niţu poate să performeze în fruntea acestei echipe", a spus ministrul Justiţiei.

 

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a dat aviz negativ candidaturii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al României, pe motiv că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public.

Ministrul Justiţiei a mai apreciat, la finalul celor două zile în care candidaţii au fost intervievaţi de către Secţia pentru procurori a CSM, că aceştia "au reuşit să demonstreze că sunt echipa de care Ministerul Public are nevoie".

Prahoveanul a mulţumit totodată procurorilor din CSM pentru votul de încredere acordat, adăugând că "este un vot care îi obligă atât pe cei şase, cât şi pe ministrul Justiţiei".

Ministrul Robert Cazanciuc a mai declarat, joi, că va primi vineri avizele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind candidaţii la şefia parchetelor şi le va înainta în aceeaşi zi preşedintelui Traian Băsescu, care are ultimul cuvânt privind numirile.

 

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, şi Elena Hosu, propusă procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil cu majoritate de voturi.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise, cu motivări, vineri, Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui României, Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

 

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

 

Toate cele şase nominalizări au fost făcute, la 3 aprilie, de premierul Victor Ponta, care era pe atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

 

Acesta a fost al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei se afla Mona Pivniceru.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro