Cercetătorii spanioli au primit recent fonduri pentru o cercetare preliminară clonării unei capre de munte dispărută acum 13 ani, din celule păstrate în nitrogen lichid. Este pentru a doua oară când oamenii de ştiinţă încearcă să readucă la viaţă specia.
Capra pyrenaica sau bucardo, aşa cum îi spun spaniolii, este o subspecie a ibex-ului spaniol, capra sălbatică iberică, ce a dispărut în 2000, după ce ultima femelă a fost ucisă de căderea unui copac din Parcul Naţional Ordesa, din nord-estul Spaniei. Cu un an înainte însă, oamenii de ştiinţă au obţinut biopsii de piele de la capra botezată Celia şi au depozitat ţesutul în nitrogen lichid la -196 grade C.
La câţiva ani de la dispariţie au avut loc şi primele tentative de clonare. Şapte capre surogat au rămas atunci însărcinate cu clone, iar numai una a dus sarcina la termen. Clona Celiei s-a născut în 2003, însă a murit la doar câteva minute de la naştere, din cauza unui defect la plămâni. După 10 ani de cercetări, oamenii de ştiinţă au decis să încerce din nou să readucă specia la viaţă.
În urma unui acord de finanţare cu Federaţia de Vânătoare Aragon, Centrul pentru Cercetare şi Tehnologii Alimentare din Aragon a decis să înceapă lucrările preliminare clonării, mai exact să verifice dacă celulele îngheţate sunt încă vii şi pot fi folosite pentru clonare, relatează bbc.co.uk.
Chiar dacă experimentul va fi unul reuşit, unii critici spun că readucerea la viaţă a speciei va fi extrem de dificilă, în special pentru că ţesutul îngheţat aparţine doar unei femele, iar pentru a obţine un mascul va trebui să se apeleze la modificări genetice sau la încrucişări cu specii înrudite.