Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:46:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Raed Arafat: „Spitalul din Ploieşti are bani, dar nu a cumpărat medicamente şi materiale”


12 decembrie 2013

Concluziile anchetei de la spitalul din Ploieşti arată, printre altele, că au fost alocate sume mari de bani anul acesta, cu 12% mai mult faţă de anul trecut, însă acest lucru nu s-a oglindit în investiţii şi grija faţă de pacienţi.

Stocul de medicamente este insuficient, putând fi comparat cu cel al unei unităţi mult mai mici.  Nereguli au fost depistate şi în privinţa igienei din spital, recomandându-se chiar închiderea uneia dintre anexe.

„Pe 2012 prevederea bugetară la spitalul din Ploieşti a fost 118. 833.933. În 2013 este 132.989.070. Creşterea e deci mare”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

„Bunurile şi servicile au crescut cu 28%, prevederea pentru medicamente a crescut cu 20%. Fondurile nu au fost mereu solicitate şi utilizate. Sunt trei surse de finanţe: Casă, ministerul, Consiliul Judeţean - care se înregistrează cu o finanţare de peste 6 milioane de lei, preluând aproape integral utilltăţile. A degrevat spitalul de aceste cheltuieli”, a explicat el.

„Ca organizare, e o problemă majoră în spital. Sunt secţii ce nu au respectat planul de paturi, au păstrat mai multe, cum ar fi cardiologia. Tendiţa de a interna pe aceste paturi e foarte mare, asta creşte costurile pentru spital. Nu vorbesc de urgenţe, ci de cazuri obişnuite. Rata de operabilitate e foarte scăzută comparativ cu cât ar trebui să fie, sunt unele secţii cu rată de 47%. Nu se explică de ce peste jumătate dintre bolnavi nu se operează, deci sunt bolnavi care trebuiau să fie in ambulatoriu sau în alte secţii. Rata generală de operabilitate este de aproape 62%”, a spus Raed Arafat.

„Secţiile chirurgicale sunt dispersate în mai multe clădiri, asta nu eficientizează activitatea, nu sunt anestezişti în toate aceste clădiri. Blocul operator se închide la ora 13.00, când în multe spitale activitatea merge spre ora 16-17. Dacă nu faci servicii, char dacă ai contrrat cu Casa, nu poţi să faci bani”, a adăugat el.

„Ambulatoriul integrat e folosit foarte puţin. Starea clădirilor, ca igienă, e precară. Una ar trebui chiar închisă, iar secţiile mutate în celelalte trei clădiri. Ca recomandare e ca toate secţiile chirurgicale să fie aduse în acelaşi loc. S-a constatat, de asemenea, o lipsă de comunicare serioasă între conducere şi restul personalului”, a mai spus Raed Arafat.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a explicat, în direct la Digi24, că nu mai are încredere de foarte mulţi ani în niciun fel de anchete făcute de către autorităţile româneşti. „În momentul în care trebuie să dai şi pâine şi circ, dacă nu ai să dai pâine, faci circ”, a spus el.

„Ori menţinem spitalele, şi atunci le închidem când spunem că nu sunt eficiente, ori le finanţăm corespunzător cu un sistem corespunzător de finanţare, pentru că altfel, când se închide un spital, toată lumea sare de o sută de metri în sus şi spune de ce s-a închis. Pe de altă parte, când se face un control spune: De ce a avut acele cazuri? Le-a avut ca să poată să fie decontate, să primeasca măcar suma mizera pe care o dă casa de asigurări pentru fiecare caz”, a spus medicul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro