România a rezolvat 18 din cele 28 de proceduri de infringement declanşate împotriva României în domeniul protecţiei mediului, iar în perioada următoare alte patru sunt în proceduri de clasare, a declarat, luni, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în Plenul Parlamentului, la '"Ora Guvernului'"
"Suntem într-un an crucial, într-un an decisiv pentru problematicile de mediu, deoarece la sfârşitul anului, în decembrie, are loc Conferinţa de la Paris pe schimbări climatice, unde aşteptările sunt extrem de mari, iar România ca membru al Uniunii Europene, este implicată. Prima întrebare /a Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, n.r./ vorbeşte despre 28 de infringement-uri în domeniul protecţiei mediului. Am rămas consternată când am văzut că, deşi România a avut termene de tranziţie generoase la dispoziţie, s-au strâns totuşi zeci de proceduri de infringement. Nu unul, nu două, nu 10, ci 28 (...) Din cele 28 de proceduri de infringement care erau declanşate împotriva României, 18 proceduri erau fost deja clasate pe data de 26 februarie 2015, pentru că toate demersurile pe care le-am făcut din momentul în care am preluat mandatul, alături de colegii mei, secretari de stat, directori din Direcţiile deconcentrate şi Direcţiile ministerului, am reuşit cu toată corespondenţa cu Comisia Europeană să deblocăm situaţia. La ora actuală, 18 din aceste proceduri sunt clasate, iar alte patru sunt în procedură de clasare', a afirmat Gavrilescu.
În ceea ce priveşte măsurile implementate de către ministerul de resort pentru ieşirea din procedura de infringementuri în gestionării deşeurilor şi a calităţii aerului, Graţiela Gavrilescu a precizat că procentul de rezolvare a problemelor este de 78%.
'În privinţa calităţii aerului, sunt foarte multe lucruri de spus, dar nu trebuie să fim impasibili la lucrurile pe care trebuie să le facă şi alte autorităţi, nu neapărat numai Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Pentru depăşirea valorilor la PM10 /pulberi în suspensie — particule de praf, n.r./, în prezent procedura este declanşată numai pentru trei aglomerări. Dintre acestea, în anul 2014, s-au rezolvat deja două, iar în ultima aglomerare, respectiv Bucureşti, depăşirile se înregistrează la o singură staţie, respectiv la staţia Cercul Militar (...) Nivelul mare de pulberi în suspensie este cauzat şi de traficul intens. Asta înseamnă că circulă pe şoselele României un număr mare de autovehicule care poluează şi de aceea am fost extrem de vigilentă atunci când am mărit bugetul de alocare pentru Programul Rabla prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Vă aduc aminte că procedura s-a declanşat, iniţial, pentru 17 aglomerări urbane (...) Monitorizările pe care le facem din toate staţiile din ţară să ne ducă la un singur lucru, adică să reducem poluarea şi să implementăm legislaţia românească şi europeană aşa cum trebuie', a punctat ministrul Mediului.
La capitolul managementul deşeurilor, oficialul a amintit de introducerea taxei pentru depozitarea gunoiului.
'În privinţa managementului deşeurilor, am grăbit introducerea taxei pentru depozitare. Toţi cei care nu colectează selectiv vor plăti taxa la groapa de gunoi. Suntem ultimul stat european care nu are o astfel de taxă şi nu văd de ce ne miră situaţia în care suntem astăzi (...) Taxa va regla managementul deşeurilor, în sensul că operatorii de salubritate vor fi impulsionaţi să se îndrepte către staţiile de sortare/reciclare şi populaţia va colecta selectiv şi va avea tarife diferenţiate. Aceasta nu este singura măsură. Am demarat de trei luni încoace vizite regionale care s-au soldat cu controale ale Gărzii Naţionale de Mediu, care, în cele mai multe cazuri, s-au încheiat cu sesizări penale', a spus Graţiela Gavrilescu.
Ministrul Mediului a participat, luni, la dezbaterea cu tema 'Stadiul implementării măsurilor asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană — Capitolul Mediu' din cadrul 'Orei Guvernului', la invitaţia Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.