Miercuri, 22 mai 2024 - 1:15:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o păşune alpină din Masivul Bucegi


22 octombrie 2015

Primarul din Buşteni şi cel din Sinaia îşi dispută o suprafaţă de câteva sute de hectare de păşune alpină din Masivul Bucegi, situată în zona Cumpătu, fiecare dintre cei doi edili susţinând că are documente care atestă că terenul respectiv aparţine localităţii pe care el o administrează. 

Autorităţile locale din Buşteni şi Sinaia îşi dispută o suprafaţă de câteva sute de hectare de păşune alpină situată la graniţa dintre cele două localităţi.

Astfel, primarul staţiunii Buşteni, Emanoil Savin (PNL), susţine că păşunea din zona Cumpătu aparţine de fapt Primăriei Buşteni şi că administraţia locală are documente care datează din anii 1919 şi 1938 şi care atestă dreptul de proprietate asupra suprafeţei respective.

Savin a precizat că suprafaţa de teren a aparţinut comunei Poiana Ţapului, care acum este parte a oraşului Buşteni

”Noi avem acte de proprietate în zona Cumpătu pe 406 hectare. Sinaia nu are acte de proprietate pe acel teren. Sinaia şi-a băgat acel teren în patrimoniu prin hotărâre de guvern, în urmă cu câţiva ani. Hotărârile de guvern nu ţin loc de acte de proprietate” a spus primarul Emanoil Savin.

El a mai afirmat că, de-a lungul timpului, administraţia locală din Buşteni a avut litigii în instanţă pe mai multe terenuri pe care le revendicau fie oraşul Sinaia, fie judeţul Dâmboviţa şi că de fiecare dată procesele au fost câştigate de Primăria Buşteni.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Sinaia arată, într-un comunicat transmis miercuri, că instituţia are documente care datează din 1939 şi care atestă dreptul de proprietate asupra păşunilor alpine din Cumpătu.

Autorităţile din Sinaia susţin că afirmaţiile primarului din Buşteni sunt făcute ”pe fondul unor nereguli semnalate de Primăria Sinaia, referitoare la un contract de închiriere semnat între Primăria Buşteni şi o terţă parte”.

Astfel, în documentul citat, reprezentanţii Primăriei Sinaia susţin că în luna iunie 2013 Departamentul Monitorizare, Servicii Publice şi Ecologie Urbană din primărie a făcut un control pe păşunea alpină şi la o stână din zona Cumpătu, iar în urma verificării autorităţile au constatat că unele zone din păşunea alpină din Cumpătu şi Stâna Mică sunt ocupate de către un locuitor al oraşului Buşteni care nu are contract cu autorităţile din Sinaia şi că, totodată, acea zonă era închiriată legal de la Primăria Sinaia de către alte două persoane.

Conform autorităţilor din Sinaia, tot în vara anului 2013, Primăria Sinaia a făcut o plângere penală după ce a constatat că păşunea este ocupată ilegal de către localnicul din Buşteni, ancheta în acest caz fiind în continuare în curs de desfăşurare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro