Ploieştiul ar putea deveni Capitală Culturală Europeană în 2026, la împlinirea a 170 de ani de la înfiinţarea primei rafinării din lume
Răspunzând numeroaselor solicitări adresate Consiliului Judeţean Prahova şi Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul, o echipă de consilieri judeţeni au analizat propunerea OMV Petrom de a dona, cu titlu gratuit, Muzeul Petrolului din Ploieşti, un muzeu unic în România.
Astfel, pentru aniversarea a 170 de ani de la inventarea şi realizarea primei rafinării din lume în 1856 de către fraţii Mehedinţeanu a fost analizată oportunitatea acceptării donaţiei şi introducerea pe ordinea de zi a şedinţei CJ din luna martie a unui proiect de hotărâre care să aprobe transferul muzeului în patrimoniul judeţului Prahova.
Mai mult, miercuri, 2 martie, la sediul CJ Prahova va avea loc o discuţie tehnică privind patrimoniul, asigurările, personalul şi exponatele Muzeului Petrolului.
Reprezentanţii CJ Prahova vor propune OMV Petrom finanţarea de către companie a salariilor personalului muzeului în anul 2016, deoarece bugetul judeţean a fost deja aprobat şi nu există rezerve financiare care să poată fi folosite. Reprezentanţii CJ vor propune companiei petroliere păstrarea în actuala locaţie a muzeului, până la clarificarea situaţiei juridice a terenului.
Având în vedere faptul că această descoperire epocală pentru economia mondială a avut loc la Ploieşti în 1856 şi că inginerul de geniu Lazăr Edeleanu a dezvoltat procedee de rafinare a ţiţeiului, procedee folosite şi astăzi, Muzeul Petrolului va face parte din categoria de proiecte culturale care ar putea susţine candidatura municipiului Ploieşti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2026.