Luni, 25 martie 2019 - 6:02:49
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un cuplu de voluntari şi-o lecţie de viaţă! Familia care ne învaţă că lipsurile materiale nu spulberă sufletul


4 decembrie 2017

De foarte multe ori, suntem întrebaţi de ce facem acţiunile de voluntariat, de ce am simţim să creăm grupul „Pentru Tine!“ şi ce ne motivează să continuăm atât timp cât din aceste demersuri nu avem niciun câştig material? Ba, mai mult, venim cu bani de-acasă… Dar, astăzi, nu este despre noi, ci despre ei, despre voluntarii care ni s-au alăturat şi ne sunt aproape la fiecare campanie.

Acelaşi set de întrebări l-am transferat şi în cazul unei familii tinere, un cuplu aparte prin tot: de la stil vestimentar până la povestea de viaţă. În Câmpina sunt ştiuţi ca familia „Muppets“, însă în înscrisurile oficiale îi găsim ca Ana Claudia (26 ani) şi George Răcăşanu (34 ani).

„Cu porecla de «Muppets» m-am pricopsit în adolescenţă de la amicii unei prietene. Iar de atunci, răspund mai bine la apelativul acesta decât la numele de botez“, ne-a povestit George.

N-ai cum să nu-i remarci pe cei doi: minioni ca statură, rockeri prin stil vestimentar şi preferinţe muzicale, cu o faţă luminoasă, mereu cu o glumă pe buze şi prezenţi întotdeauna atunci când este vorba despre acţiuni de voluntariat.

Începuturi

S-au întâlnit în urmă cu patru ani, iar după un an s-au căsătorit. Au păşit în viaţă cu speranţa unui drum mai bun, în care să uite de problemele şi neajunsurile care le-au marcat copilăria şi adolescenţa. George îi are pe ambii părinţi cu handicap locomotor. Are grijă de ei împreună cu sora sa. N-au avut niciodată prea mult, în afară de lipsuri şi durere… A înţeles încă de foarte tânăr că pentru a-şi putea permite câte ceva şi pentru a-şi ajuta părinţii trebuie să-şi găsească un job. A început la 19 ani ca om bun la toate. S-a angajat, ulterior, la Lemet, iar de 13 ani nu şi-a mai schimbat locul de muncă. Nici copilăria Anei n-a fost lipsită de griji, dar nu vorbeşte foarte mult despre ceea ce a fost. S-a resemnat cu ideea unei generaţii de tranziţie:„aşa era atunci, era mai greu“! Şi ca mulţi de vârsta ei a fost nevoită să înceapă de tânără să-şi câştige propriii bani. A lucrat ca barman-ospătar, iar de ceva ani este şi ea angajată tot la Lemet.

Voluntari doar cu cinci lei în buzunar…

În paralel, au spus prezent la toate acţiunile de voluntariat, din Câmpina, despre care au auzit. Poate că n-au putut contribui financiar, dar s-au implicat fizic, lucru pe care mulţi îl exclud din acţiunile umanitare. În campaniile de genul acesta nu este suficient să donezi. Procesul este unul complex: de la găsirea cazurilor şi verificarea lor, la preluarea donaţiilor, sortare, organizare pentru fiecare nevoie identificată, până la distribuire. Cei doi „Muppets“ au înţeles lucrul acesta şi au spus prezent atunci când am sunat mobilizarea. Uneori, masa şi buzunarele lor erau, poate, mai goale decât cele ale beneficiarilor cărora căutau să le aducă un strop de bucurie. „Cristi, noi te ajutăm, dar nu putem veni cu maşina…“, a sunat răspunsul lui George la campania de Paşte. Nu ne-a spus, atunci, „de ce“, nici noi n-am avut îndrăzneala să întrebăm detalii, pentru a afla ceva mai târziu că nu aveau combustibil, iar singurii bani pe care-i mai aveau, în prag de Sărbători, în buzunar, erau doar cinci lei! Dar n-au lipsit de la acea campanie: au cărat cutii cu haine, jucării, plase cu alimente pentru alţii, dar, mai ales, pentru bucuria lor sufletească. Pentru că, da, aceştia sunt oamenii cu care noi lucrăm în acţiunile noastre: oameni modeşti, oneşti, demni, oameni care se pun pe ei pe plan secund, fiind conştienţi că alţii, poate, au probleme mai mari şi mai greu de trecut decât ale lor.

Momentul „Colectiv

Evenimentul anului 2016, cel în care zeci de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la „Colectiv“ a determinat-o pe Ana să meargă la cursul de prim-ajutor. „M-am întrebat, atunci, ce-aş fi făcut dacă aş fi fost acolo, cum aş fi procedat?! Mi-am dat seama că aş fi fost inutilă. Şi pentru că m-ar chinui o viaţă să ştiu că mi-a cerut cineva ajutorul, iar eu nu am putut face absolut nimic, am decis să fac nişte cursuri la Crucea Roşie. Sunt foarte utile şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă noţiunile acordării primului ajutor. Intervenţia noastră, în mod corect, poate fi vitală!“, ne-a mărtusit Ana.

Iar odată cu absolvirea acestor cursuri, nu există zi în care câmpineanca noastră să nu aibă la ea ghiozdanul în care cară trusa de prim-ajutor. Din păcate, însă, conţinutul ei se şi goleşte destul de des, ţinând cont că la fabrica unde lucrează micile accidente sunt inerente. „Plasturii se duc într-o veselie. Colegii apelează la mine, mă bucură că au încredere, îi ajut, însă nu fac faţă să-mi completez trusa tot timpul. Ştiu, sunt cheltuieli minore, dar avem atâtea în prezent încât orice leu, în plus sau minus, pentru noi contează“, ni s-a destăinuit “Muppetsa”.

Dincolo de aparenţe

Ca fiecare cuplu care pleacă de la 0, cei doi au fost nevoiţi să stea cu chirie o perioadă. Anul acesta, însă, şi-au luat inima-n dinţi şi şi-au făcut un credit pe 30 de ani ca să-şi cumpere o locuinţă, prin programul „Prima Casă“. După ce jumătate de salariu îl dau pe rate, le mai rămân pentru trai cam 1400 lei, din care jumătate acoperă costurile facturilor. Ce să mai faci cu 700 de lei timp de o lună? „Nu ne-am plâns niciodată şi din acest motiv toată lumea are impresia că noi avem. În momentul ăsta, sincer, simţim că suntem un pic depăşiţi de situaţie, dar sperăm să avem puterea psihică de a merge mai departe prin viaţă. Casa asta are nevoie de multe renovări. Când plouă puternic, ni se infiltrează apa. Ne-ar trebui rigips şi vată minerală pentru a ne izola locul respectiv. E o casă pe care am ales-o cu sufletul, aici am simţit că ne e locul, însă avem nevoie de multe ca s-o facem aşa cum ne-o dorim“, ne-au spus cei doi.

Dar înainte de renovări, soţii Răcăşanu „Muppets“ au nevoie de lemne, care i-ar costa undeva la 1000-1200 lei, mult prea mult pentru banii care le rămân acum.

Dorinţele familiei „Muppets“

Ca nişte copii mai mari, speră ca Moşul să vină şi la ei: „Ne dorim să aducem bucurie pentru că e minunat să ştii c-ai făcut un bine, pentru noi sperăm să avem puterea fizică, psihică şi materială de a depăşi toate piedicile, iar ca mici lucruri palpabile: nişte electrocasnice sau alte obiecte pentru casă şi o trusă de prim-ajutor, echipată complet, dar cu plasturi mulţi-mulţi“.

Şi odată ce avem scrisoarea lor, pentru cei doi voluntari, OAMENI frumoşi şi luptători, putem fi noi Moş Crăciun. Ei sunt persoanele care, de noi, au nevoie, poate, doar pentru a trece un prag al existenţei lor, pe când noi îi vrem alături o viaţă pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac şi pentru modul în care dăruiesc.

Cei care vor să le facă familiei „Muppets“ Sărbători aşa cum n-au visat, care vor să le dea o mână de ajutor pentru a depăşi problemele de moment, îl pot contacta pe coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, Cristi Minculescu, fie telefonic la 0726.279.537, fie pe Facebook (pagina grupului de voluntariat „Pentru Tine!“ este publică).


Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Liliana Maxim + facebook Ana Răcăşanu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(117 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro