Luni, 19 februarie 2018 - 8:12:11
EUR
EURO = 4.6595 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7306 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un cuplu de voluntari şi-o lecţie de viaţă! Familia care ne învaţă că lipsurile materiale nu spulberă sufletul


4 decembrie 2017

De foarte multe ori, suntem întrebaţi de ce facem acţiunile de voluntariat, de ce am simţim să creăm grupul „Pentru Tine!“ şi ce ne motivează să continuăm atât timp cât din aceste demersuri nu avem niciun câştig material? Ba, mai mult, venim cu bani de-acasă… Dar, astăzi, nu este despre noi, ci despre ei, despre voluntarii care ni s-au alăturat şi ne sunt aproape la fiecare campanie.

Acelaşi set de întrebări l-am transferat şi în cazul unei familii tinere, un cuplu aparte prin tot: de la stil vestimentar până la povestea de viaţă. În Câmpina sunt ştiuţi ca familia „Muppets“, însă în înscrisurile oficiale îi găsim ca Ana Claudia (26 ani) şi George Răcăşanu (34 ani).

„Cu porecla de «Muppets» m-am pricopsit în adolescenţă de la amicii unei prietene. Iar de atunci, răspund mai bine la apelativul acesta decât la numele de botez“, ne-a povestit George.

N-ai cum să nu-i remarci pe cei doi: minioni ca statură, rockeri prin stil vestimentar şi preferinţe muzicale, cu o faţă luminoasă, mereu cu o glumă pe buze şi prezenţi întotdeauna atunci când este vorba despre acţiuni de voluntariat.

Începuturi

S-au întâlnit în urmă cu patru ani, iar după un an s-au căsătorit. Au păşit în viaţă cu speranţa unui drum mai bun, în care să uite de problemele şi neajunsurile care le-au marcat copilăria şi adolescenţa. George îi are pe ambii părinţi cu handicap locomotor. Are grijă de ei împreună cu sora sa. N-au avut niciodată prea mult, în afară de lipsuri şi durere… A înţeles încă de foarte tânăr că pentru a-şi putea permite câte ceva şi pentru a-şi ajuta părinţii trebuie să-şi găsească un job. A început la 19 ani ca om bun la toate. S-a angajat, ulterior, la Lemet, iar de 13 ani nu şi-a mai schimbat locul de muncă. Nici copilăria Anei n-a fost lipsită de griji, dar nu vorbeşte foarte mult despre ceea ce a fost. S-a resemnat cu ideea unei generaţii de tranziţie:„aşa era atunci, era mai greu“! Şi ca mulţi de vârsta ei a fost nevoită să înceapă de tânără să-şi câştige propriii bani. A lucrat ca barman-ospătar, iar de ceva ani este şi ea angajată tot la Lemet.

Voluntari doar cu cinci lei în buzunar…

În paralel, au spus prezent la toate acţiunile de voluntariat, din Câmpina, despre care au auzit. Poate că n-au putut contribui financiar, dar s-au implicat fizic, lucru pe care mulţi îl exclud din acţiunile umanitare. În campaniile de genul acesta nu este suficient să donezi. Procesul este unul complex: de la găsirea cazurilor şi verificarea lor, la preluarea donaţiilor, sortare, organizare pentru fiecare nevoie identificată, până la distribuire. Cei doi „Muppets“ au înţeles lucrul acesta şi au spus prezent atunci când am sunat mobilizarea. Uneori, masa şi buzunarele lor erau, poate, mai goale decât cele ale beneficiarilor cărora căutau să le aducă un strop de bucurie. „Cristi, noi te ajutăm, dar nu putem veni cu maşina…“, a sunat răspunsul lui George la campania de Paşte. Nu ne-a spus, atunci, „de ce“, nici noi n-am avut îndrăzneala să întrebăm detalii, pentru a afla ceva mai târziu că nu aveau combustibil, iar singurii bani pe care-i mai aveau, în prag de Sărbători, în buzunar, erau doar cinci lei! Dar n-au lipsit de la acea campanie: au cărat cutii cu haine, jucării, plase cu alimente pentru alţii, dar, mai ales, pentru bucuria lor sufletească. Pentru că, da, aceştia sunt oamenii cu care noi lucrăm în acţiunile noastre: oameni modeşti, oneşti, demni, oameni care se pun pe ei pe plan secund, fiind conştienţi că alţii, poate, au probleme mai mari şi mai greu de trecut decât ale lor.

Momentul „Colectiv

Evenimentul anului 2016, cel în care zeci de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la „Colectiv“ a determinat-o pe Ana să meargă la cursul de prim-ajutor. „M-am întrebat, atunci, ce-aş fi făcut dacă aş fi fost acolo, cum aş fi procedat?! Mi-am dat seama că aş fi fost inutilă. Şi pentru că m-ar chinui o viaţă să ştiu că mi-a cerut cineva ajutorul, iar eu nu am putut face absolut nimic, am decis să fac nişte cursuri la Crucea Roşie. Sunt foarte utile şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă noţiunile acordării primului ajutor. Intervenţia noastră, în mod corect, poate fi vitală!“, ne-a mărtusit Ana.

Iar odată cu absolvirea acestor cursuri, nu există zi în care câmpineanca noastră să nu aibă la ea ghiozdanul în care cară trusa de prim-ajutor. Din păcate, însă, conţinutul ei se şi goleşte destul de des, ţinând cont că la fabrica unde lucrează micile accidente sunt inerente. „Plasturii se duc într-o veselie. Colegii apelează la mine, mă bucură că au încredere, îi ajut, însă nu fac faţă să-mi completez trusa tot timpul. Ştiu, sunt cheltuieli minore, dar avem atâtea în prezent încât orice leu, în plus sau minus, pentru noi contează“, ni s-a destăinuit “Muppetsa”.

Dincolo de aparenţe

Ca fiecare cuplu care pleacă de la 0, cei doi au fost nevoiţi să stea cu chirie o perioadă. Anul acesta, însă, şi-au luat inima-n dinţi şi şi-au făcut un credit pe 30 de ani ca să-şi cumpere o locuinţă, prin programul „Prima Casă“. După ce jumătate de salariu îl dau pe rate, le mai rămân pentru trai cam 1400 lei, din care jumătate acoperă costurile facturilor. Ce să mai faci cu 700 de lei timp de o lună? „Nu ne-am plâns niciodată şi din acest motiv toată lumea are impresia că noi avem. În momentul ăsta, sincer, simţim că suntem un pic depăşiţi de situaţie, dar sperăm să avem puterea psihică de a merge mai departe prin viaţă. Casa asta are nevoie de multe renovări. Când plouă puternic, ni se infiltrează apa. Ne-ar trebui rigips şi vată minerală pentru a ne izola locul respectiv. E o casă pe care am ales-o cu sufletul, aici am simţit că ne e locul, însă avem nevoie de multe ca s-o facem aşa cum ne-o dorim“, ne-au spus cei doi.

Dar înainte de renovări, soţii Răcăşanu „Muppets“ au nevoie de lemne, care i-ar costa undeva la 1000-1200 lei, mult prea mult pentru banii care le rămân acum.

Dorinţele familiei „Muppets“

Ca nişte copii mai mari, speră ca Moşul să vină şi la ei: „Ne dorim să aducem bucurie pentru că e minunat să ştii c-ai făcut un bine, pentru noi sperăm să avem puterea fizică, psihică şi materială de a depăşi toate piedicile, iar ca mici lucruri palpabile: nişte electrocasnice sau alte obiecte pentru casă şi o trusă de prim-ajutor, echipată complet, dar cu plasturi mulţi-mulţi“.

Şi odată ce avem scrisoarea lor, pentru cei doi voluntari, OAMENI frumoşi şi luptători, putem fi noi Moş Crăciun. Ei sunt persoanele care, de noi, au nevoie, poate, doar pentru a trece un prag al existenţei lor, pe când noi îi vrem alături o viaţă pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac şi pentru modul în care dăruiesc.

Cei care vor să le facă familiei „Muppets“ Sărbători aşa cum n-au visat, care vor să le dea o mână de ajutor pentru a depăşi problemele de moment, îl pot contacta pe coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, Cristi Minculescu, fie telefonic la 0726.279.537, fie pe Facebook (pagina grupului de voluntariat „Pentru Tine!“ este publică).


Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Liliana Maxim + facebook Ana Răcăşanu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(112 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti nevoit sa faceti o scurta calatorie neplanificata. Desi se intrevad cateva dificultati, aveti sanse sa rezolvati tot ce v-ati propus. Relatiile sentimentale ar putea sa fie putin tensionate din cauza unor neintelegeri. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va pastrati calmul in discutiile cu persoana iubita.Seara este favorabila intrunirilor in familie sau cu prieteni apropiati taur La locul de munca sau in afaceri este de asteptat sa va simtiti plin de energie si inspiratie. Puteti avea idei si initiative excelente, pe care colegii sau partenerii le apreciaza. S-ar putea sa fiti invitat sa participati la o reuniune sau la o calatorie impreuna cu persoane apropiate. Chiar daca acest lucru presupune o cheltuiala neplanificata, ar fi bine sa profitati de ocazie pentru a va relaxa. Aveti nevoie de mai multa destindere dupa activitatea profesionala intensa din ultima vreme
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca pregatirile pentru plecarea intr-o calatorie sa tensioneze atmosfera din familie. O persoana apropiata v-ar putea indispune cu sfaturile sale insistente. Mai tarziu, insa, aceste sfaturi se pot dovedi foarte utile. In a doua parte a zilei ar fi bine sa nu refuzati o intalnire cu prietenii, pentru ca v-ar oferi o buna ocazie sa va detasati de grijile cotidiene. rac In prima parte a zilei s-ar putea sa primiti o veste buna in legatura cu o suma de bani pe care urmeaza sa o incasati de la locul de munca sau dintr-o colaborare, spre bucuria familiei. Puteti sa faceti planuri de viitor si sa va intalniti cu prietenii. Aveti grija sa nu-i neglijati pe cei tineri din familie
LEU FECIOARĂ
leu Sunt sanse sa apara rezultatele unei colaborari profesionale pentru care ati depus eforturi in ultima vreme.Dupa-amiaza este posibil ca relatia cu persoana iubita sa se tensioneze din cauza unor barfe. O persoana apropiata v-ar putea ajuta sa depasiti acest moment delicat. Va sfatuim sa acordati mai mult timp treburilor casnice si activitatilor relaxante. fecioara Dupa o perioada mai putin favorabila in plan sentimental, astazi sansa ar putea fi de partea dumneavoastra. Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana care va impresioneaza si va atrage din primul moment. Nu este exclus sa devina o relatie de durata. In plan financiar nu se intrevad probleme. Va recomandam sa evitati speculatiile si sa nu va lasati tentat de mirajul unor castiguri facile
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti nemultumit din cauza unor dificultati financiare cauzate de o intarziere. In plan intelectual este de asteptat sa fiti intr-o forma excelenta. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil si sa va dedicati studiului sau proiectelor de viitor. Capacitatea de comunicare este la cote inalte si va poate ajuta sa va faceti noi prieteni. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion Se intrevede o zi agitata, cu numeroase probleme de rezolvat. Va sfatuim sa va planificati cat mai bine timpul, ca sa nu va irositi energia. Chiar daca aveti spor in tot ce faceti, ar fi bine sa nu refuzati ajutorul prietenilor. Dupa-amiaza s-ar putea ca o persoana mai in varsta din familie sa va faca un cadou placut si util.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca sunteti intr-o stare de spirit foarte buna iar relatiile cu anturajul decurg fara probleme. Poate ca situatia financiara nu va multumeste pe deplin, dar sunt sanse sa se redreseze destul de curand. Puteti sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus sa faceti in locuinta, impreuna cu membrii familiei. Seara s-ar putea sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Va sfatuim sa fiti foarte atent cum va exprimati, pentru ca exista riscul sa jigniti pe cineva capricorn In prima parte a zilei beneficiati de o creativitate deosebita si puteti avea reusite importante la locul de munca si in afaceri. Planurile si strategiile pe care le concepeti azi se pot concretiza in scurt timp si va pot aduce satisfactii materiale. Va sfatuim sa nu ignorati problemele partenerului de viata. Ar fi bine sa gasiti o cale de mijloc intre munca si viata personala.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Astazi beneficiati de un farmec deosebit, care va deschide toate usile si va poate fi de mare ajutor in plan social. Puteti sa va ocupati de afaceri si sa faceti investitii pentru camin. Va recomandam sa evitati discutiile in contradictoriu cu membrii familiei. pesti Aveti ocazia sa incepeti un proiect care va poate aduce destul de curand satisfactii profesionale si materiale. Elanul si perseverenta de care dati dovada in plan profesional ar putea starni invidia unor colegi. Va sfatuim sa evitati suprasolicitarea fizica si intelectuala, fiindca riscati sa aveti probleme de sanatate sau sa va accidentati
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro