Ion C. Brătianu a pus bazele Partidului Naţional Liberal în 1875. În acest an s-a constituit "Coaliţia de la Mazar-Paşa", cu periodicul "Alegătorul liber" care a publicat la 4 iunie 1875 programul Partidului Naţional Liberal. Ion C. Brătianu s-a aflat la conducerea PNL din 1875 până la sfârşitul vieţii, în 1891.
Omul politic Ion C. Brătianu, fiul stolnicului Constantin Brătianu, s-a născut la Piteşti, la 2 iunie 1821. Cursurile şcolii primare le-a urmat la Piteşti, sub îndrumarea dascălului Nicolae Simonide, apoi, adolescent fiind, urmează o carieră militară, primind în anul 1838 gradul de praporcic (sublocotenent).
A fost trimis la Paris, în 1841, unde a studiat la Şcoala Politehnică şi a audiat prelegerile lui Jules Michelet şi Edgar Quinet de la College de France, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003). A luat parte la activitatea Societăţii Studenţilor Români de la Paris (1845) şi a contribuit la crearea unei societăţi ce avea ca scop principal înfiinţarea de şcoli în Principate - "Însocierea Lazariană", în noiembrie 1847.
În viaţa politică, Ion C. Brătianu a fost principalul exponent, alături de C. A. Rosetti, al grupării liberale radicale. Aceştia sunt primii care încearcă să alcătuiască un partid mare şi astfel, în septembrie 1866, ia fiinţă societatea "Amicii Constituţiunii", condusă de C.A. Rosetti şi având ca principal organ de presă ziarul "Românul". La începutul anului 1867, prin apropierea grupărilor radicală şi moderată are loc o regrupare liberală sub forma "Înţelegerii de la Concordia" şi este adoptat "Programului de la Concordia", care prevedea continuarea procesului de modernizare a statului, înfiinţarea de bănci, dezvoltarea industriei şi a agriculturii etc. În timpul guvernărilor liberale din perioada 1 martie 1867 - 16 noiembrie 1868 orientarea politică a fost stabilită, în general, de Ion C. Brătianu.
Citiţi materialul integral pe AGERPRES
TITLURILE ZILEI:
• Sky şi Bella, puii de leu deveniţi atracţii ale Grădinii Zoologice Bucov • Veşti bune pentru românii cu credite. Ce se întâmplă cu dobânzile? • Mister medical în România. Caz de malarie fără călătorii în zone tropicale. Autorităţile, în alertă • Sky şi Bella, puii de leu deveniţi atracţii ale Grădinii Zoologice Bucov • Veşti bune pentru românii cu credite. Ce se întâmplă cu dobânzile? • Mister medical în România. Caz de malarie fără călătorii în zone tropicale. Autorităţile, în alertă
Partidul Naţional Liberal la infiinţare ...
4 mai 2016
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
După ce a îngropat financiar Clubul Sportiv Judeţean, Silviu Crângasu vrea (iar) la CSM Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Atac la drumul mare! Mascaţii au descins în Prahova după o tâlhărie ca-n filme
-
DGASPC Prahova face angajări urgente
Anul - ediţia nr. 3791
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 11 iulie 2025
Autentificare
Autentificare