Vineri, 26 aprilie 2024 - 1:30:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Reglementări privind atribuirea locuinţelor sociale


9 iulie 2012

locuinteÎn conformitate prevederile legale în vigoare, este considerată locuinţa socială acea locuinţă care se atribuie cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Fondul de locuinţe sociale este constituit atât din construcţii noi, cât şi din reabilitarea unor construcţii existente.

Locuinţele sociale aparţin domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale, iar consiliile locale controlează şi răspund de fondul de locuinţe sociale.

Acces la aceste locuinţe sociale, în vederea închirierii, au familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar de persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în buletinul statistic, anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa.

Prin venit mediu net lunar pe persoana realizat în ultimele 12 luni se înţelege, în interpretarea textului de lege, că trebuie să se situeze sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe economie, atât în momentul analizării cererii, cât şi în acela al repartizării locuinţei.

Pot beneficia în ordinea de prioritate stabilită de lege (art. 43 din Legea nr.114/1996, modificată şi republicata):

* persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari;

* tinerii care au vârsta de până la 35 de ani;

* tinerii proveniţi din instituţiile de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani;

* invalizii de gradul I şi ÎI;

* persoanele cu handicap;

* pensionării;

* veteranii şi văduvele de război;

* beneficiarii prevederilor legii recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptători care au contribuit la victoria revoluţiei romane din decembrie 1989 şi faţă de persoanele care şi-au pierdut viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste din Braşov, din noiembrie 1987;

* persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite prizonieri potrivit Legii nr. 118/1990.

Locuinţe sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale (consiliile locale), pe baza criteriilor de prioritate stabilite anual de acestea în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere din fondul de stat existent, cât şi locuinţele ce urmează a fi finalizate în cadrul unor obiective de investiţii cuprinse în programele de construcţii de locuinţe sociale.

Nu pot beneficia de locuinţe sociale persoanele sau familiile care: deţin în proprietate o locuinţă; au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990; au beneficiat de sprijinul statului în construcţie şi execuţie, pentru realizarea unei locuinţe; deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţa din fondul locativ de stat.

La repartizare, consiliile locale sunt în drept să stabilească criteriile de departajare ale solicitanţilor din fiecare categorie de persoane beneficiare, potrivit legii, de prioritate.

Analiza solicitărilor de atribuire de locuinţe sociale se face de către comisiile de analiza special constituite în acest scop, prin hotărâri ale consiliilor locale.

La stabilirea ordinii de prioritate, în cadrul fiecărui criteriu se va ţine cont de: condiţiile de locuit ale solicitanţilor, de numărul copiilor şi al celorlalte persoane cu care gospodăresc, de starea de sănătate a solicitanţilor sau a unor membri ai familiei acestora, de vechimea cererilor şi de alte situaţii speciale prevăzute expres de lege.

Listele aprobate de consiliile locale şi afişate la sediile primăriilor pot fi contestate de către solicitanţii nemulţumiţi, ulterior, în instanţă de judecată, potrivit procedurii de contestare a actelor administrative emise de autorităţile administraţiei publice.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro