30 de apartamente au fost construite ilegal printr-o serie de ilegalităţi, comise în serie de dezvoltatorul imobiliar, cu sprijinul reprezentanţilor Primăriei Ploieşti si al Prefecturii Prahova.
Vorbim despre un dosar extrem de stufos, anchetat de DNA. Procurorii au informaţii potrivit cărora dezvoltatorii au fost ajutaţi de reprezentanţii Primăriei si de mai mulţi notari publici pentru a construi zeci de apartamente în plus si pentru a le vinde. În plus, autorizaţia iniţială de construcţie era dată pentru construirea unei clădiri de birouri. Schimbarea destinaţiei imobilului trebuia să ducă la anularea autorizaţiei. Faptul că blocul are un etaj în plus, de asemenea ar fi trebuit să ducă la anularea autorizaţiei de construcţie. Iar cei care trebuiau să solicite anularea autorizaţiilor şi să solicite revenirea la proiectul iniţial sunt reprezentanţii Prefecturii Prahova.
Povestea a început în 2018, când dezvoltatorul imobiliar anunţă demararea unui proiect amplu în zona Hipodromului. Planul urbanistic zonal impunea autorizarea unor clădiri de joasă înălţime, pentru servicii publice sau birouri şi în niciun caz nu putea fi vorba despre blocuri înalte. Dezvoltatorul solicită modificarea PUZ-ului, Primăria acceptă şi încep o serie întreagă de încălcări ale legilor în vigoare. Se pare că implicaţi sunt mai mulţi politicieni locali, jurnalisti, notari şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii publice de decizie.
În 2020, dezvoltatorul solicită modificarea autorizaţiei iniţiale şi modificarea înălţimii interioare a nivelelor. Din nou o încălcare a legislaţiei pentru calitatea în construcţii!
Specialiştii susţin că încărcarea structurii de rezistenţă cu peste 30 de compartimentări este un dezastru pentru imobilul respectiv. Este o mare problemă şi pentru cei care locuiesc în blocul respectiv, pentru că la un astfel de imobil, calculele de rezistenţă sunt făcute în funcţie de numărul de compartimentări şi de destinaţia clădirii. Fundaţiile, armăturile sunt dimensionate diferit în funcţie de mai multe elemente. Cu alte cuvinte, în cazul unui cutremur de magnitudine mare, viaţa celor care locuiesc în blocul respectiv ar putea fi pusă în pericol.
De altfel, conform articolului 35 din Legea 10/1995 a calităţii in construcţii: "Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi." . Pentru că una este să construieşti un imobil, respectând autorizaţia şi să îi schimbi ulterior destinaţia şi altceva este să construieşti haotic, nerespectând autorizaţia şi proiectul iniţial.
Anul trecut, Veronica Rădună, arhitectul şef al Ploieştiului declara că reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar: „Nu au respectat autorizaţia pentru că etajul 8 nu a avut înălţimea de 3,40, fapt pe care l-am constatat pe teren. În plus, nici etajul tehnic nu avea înălţimea de 1,80, cum era prevăzut, ci ambele etaje aveau 2,50 m. De asemenea, etajul 9, care trebuia să fie tehnic, este compartimentat şi i s-a dat o utilitate, aici fiind realizate, cel mai probabil, 30 de apartamente, fiind vorba despre un bloc cu două scări. În certificatul de atestare parţială a construcţiei noi avem 270 de apartamente, însă la Oficiul de Cadastru au fost înscrise 300, dar şi un regim de înălţime diferit, care nu corespunde PUZ-ului”.
Cu toate aceste ilegalităţi, mai mulţi notari au încheiat acte de vânzare- cumpărare pentru apartamentele din CityGate Ploiesti. Reprezentanţii instituţiilor statului au închis ochii, pentru că mai multe persoane publice, ale căror nume le vom dezvălui într-un alt articol, au primit apartamente în imobilele respective. Un dispreţ incredibil faţă de lege, care ar putea duce la distrugerea carierelor unor politicieni în momentul în care procurorii vor finaliza anchetele.