Joi, 25 aprilie 2024 - 5:17:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comisia pentru agricultură: 51% din alimentele din magazine să provină din plan local sau regional


19 aprilie 2016

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, legea privind vânzarea produselor româneşti în magazine, stabilind că 51% din alimente trebuie să provină dintr-un "lanţ scurt" de aprovizionare, local sau regional, însă vor putea exista excepţii stabilite de Guvern.

În forma adoptată de Senat, legea prevedea ca 51% din produsele din comerţ să provină de la producători români, însă deputaţii au schimbat aceste prevederi şi au introdus o nouă noţiune, cea de "lanţ scurt de aprovizionare". Acesta a fost definit ca fiind un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local sau regional.

"Se încurajează aprovizionarea pe lanţul scurt de aprovizionare, local şi regional, care înseamnă o legătură strânsă între producător şi comerciant. Creează un avantaj producătorilor zonali şi vom avea posibilitatea să vedem în magazine marfă din zona lui", a explicat preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru.

Produsele la care face referire legea sunt carnea, ouăle, legumele, fructele, mierea, produsele lactate şi cele de panificaţie.

"Va rezulta o obligativitate de aprovizionare pe lanţul scurt. Ei şi acum aprovizionează într-un fel pe acest lanţ scurt, pentru că în sezon, când există producţie legumicolă în România, aprovionează din România. Nu o să-i obligăm să aducă salate iarna din România, pentru că nu există", a mai spus Săpunaru.

Potrivit acestuia, Guvernul va stabili normele de aplicare a legii, precum şi procentele exacte pentru anumite perioade ale anului, când, de exemplu, producţia locală nu poate acoperi necesarul stabilit de lege.

"Am lăsat la nivelul Guvernului să elaboreze aceste norme de aplicare şi să stabilească ei. Dacă de exemplu la cartof putem să aprovizionăm cartoful în proporţie de 80% şi iarna, rămâne cartoful pe lanţul scurt. Dacă nu, nu", a mai spus deputatul.

Legea prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă prevederile privind lanţul scurt de aprovizionare, care pot ajunge până la 150.000 de lei.

Tot cu 150.000 de lei vor fi sancţionaţi şi comercianţii care impun un preţ minim pe piaţă, putându-se ajunge chiar la închiderea unităţii.

Noua lege, adoptată în comisie, prevede şi etichetarea produselor româneşti, inclusiv a cărnii proaspete, care trebuie să conţină informaţii cu privire la zona de provenienţă.

În forma propusă iniţial, legea prevedea şi program redus pentru hipermarketuri, însă deputaţii au eliminat toate articolele care se refereau la acest lucru.

Legea va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro