Marţi, 29 noiembrie 2022 - 4:46:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Apare sistemul TVA split. Obligatoriu din 2018


21 august 2017

Ministerul Finanţelor a luat decizia de a amâna până la 1 ianuarie 2018 introducerea obligatorie a aşa-numitului TVA split, o măsură gândită pentru a reduce evaziunea la TVA.

Totuşi, firmele care trec la TVA split de la 1 octombrie 2017 vor avea beneficii, a anunţat ministerului. Companiile vor primi o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit sau, după caz, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor dacă vor trece pe sistemul TVA split din a doua lună de toamnă.

Mai mult, acestor firme li se vor şterge penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA restatne la 30 septembrie, anunţă Ziarul Financiar.

Decizia de amânare a venit după ce ministerul a avut discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, de la patronate la mari întreprinderi, dar şi la IMM-uri. Principalele observaţii ale acestor reprezentanţi au fost implementarea prea rapidă a proiectului şi penalitatea de 50% care ar fi introdusă prea repede asupra neplăţii TVA.

Conform noilor prevederi, penalitatea pentru neplata TVA, de 50% din suma datorată, va intra în vigoare doar după 30 de zile şi nu imediat. În plus, se va extinde termenul în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia virării TVA de la 3 zile lucrătoare la 7 zile lucrătoare. De asemenea, registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA va fi înfiinţat în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017. ANAF îşi mai asumă ca în termen de maxim 3 zile lucrătoare să aprobe transferul sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului.

La capitolele contravenţii şi sancţiuni, se stabileşte o perioadă de graţie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile, iar în cazul în care erorile nu au fost corectate în cadru de 7 zile lucrătoare se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile.

România are cea mai mare evaziune la TVA din Uniunea Europeană, de 40%. Astfel, colectează pe an în jur de 11 miliarde de euro şi ar trebui, conform calculelor macroeconomice, să colecteze 19 miliarde de euro anual.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 noiembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro