Marţi, 19 martie 2024 - 12:04:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Anunţul Telefonic, istoria unei afaceri de 30 de ani


9 iunie 2020

Printre primele investiţii româneşti, ziarul şi ulterior site-ul www.anuntul.ro au reuşit să rămână sub acelaşi patronaj timp de trei decenii şi să fie un mijloc de comunicare util între cerere şi ofertă pe piaţa bucureşteană. Este o performanţă în condiţiile în care foarte puţine din primele firme înfiinţate în 1990 mai activează pe piaţă, iar durata medie de viaţă a unei firme în România este de maximum zece ani, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Începuturile ziarului, în freneticul an 1990, primul de după căderea comunismului, ar putea fi considerate romantice. Capitala a fost împânzită cu câteva mii de afişe care anunţau că se primesc anunţuri publicitare la câteva numere de telefon. Telefoanele de acasă ale familiei şi prietenilor investitorului au fost puse la dispoziţia noii firme, care astfel a făcut primii paşi în construirea primului brand naţional de mică publicitate.


Anunţurile preluate telefonic au fost tipărite într-un ziar, care în primii ani se difuza de două ori pe săptămână şi avea, în funcţie de numărul de anunţuri, între 8 şi 20 de pagini. Pe măsură ce cererea a crescut, ziarul a început să apară de trei ori pe săptămână – lunea, miecurea şi vinerea – şi să aibă între 50 şi 90 de pagini pe ediţie.

Deşi romantice, începuturile nu au fost lipsite de greutăţi. În anii 90, capitalul privat nu era privit cu ochi buni de „clasa muncitoare”, iar statul român, proaspăt democratizat, nu le uşura nici atunci, ca şi acum, viaţa micilor întreprinzători. Una dintre marile provocări în viaţa proaspătului ziar era procurarea hârtiei, care adesea se făcea contra şpagă. Într-un editorial publicat cu ocazia aniversării de 30 de ani, patronul ziarului Anunţul Telefonic povesteşte cum a trecut firma prin aceste trei decenii de viaţă, dar şi câteva realizări remarcabile, fiecare o premieră în felul ei în România, cum ar fi:

1990 – a fost tipărit primul ziar Anunţul Telefonic

1996 – a fost creat primul site www.anuntul.ro

2004 – Anunţul Telefonic a fost primit în organizaţia internaţională a ziarelor de mică publicitate - International Classified Media Association

2006 – anunţurile se plătesc şi prin SMS

2009 – se introduce pentru prima dată plata cu cardul, direct pe site

2010 – ziarul şi site-ul aveau peste 1 milion de cititori lunar

2011 – prima versiune de mobil anuntul.ro

Între timp lumea a descoperit telefonul mobil, Internetul şi reţelele de socializare, iar piaţa a devenit tot mai dinamică şi concurenţială. În ultimii zece ani au pătruns şi în România branduri internaţionale de mică publicitate, însă Anunţul Telefonic a continuat să rămână singurul ziar de mică publicitate, cu trei apariţii săptămânale pe hârtie şi prezenţă online, pentru Bucureşti şi zona metropolitană, cea mai importantă piaţă din România.

Milioane de oameni şi-au vândut, cumpărat sau închiriat casele, prin Anunţul Telefonic, şi-au găsit loc de muncă în ţară sau străinătate, şi-au găsit soţi/soţii sau şi-au făcut cunoscute afacerile în paginile ziarului sau pe site.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existenţă, Anunţul Telefonic a retipărit şi distribuit în ediţiile sale din 3, 5 şi 8 iunie pagini cu anunţuri vechi din 1990-1995 şi 2000 şi amintiri ale oamenilor care au făcut ziarul în această perioadă.



Mai multe amănunte AICI

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro