Vineri, 29 martie 2024 - 2:42:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Internetul va distruge locurile de muncă


12 mai 2013

Dezvoltarea extrem de rapidă a tehnologiei şi a ştiinţei a adus, în nenumărate rânduri, beneficii extrem de preţioase: rapiditate, mai multe căi eficiente de împărtăşire a ideilor, derularea de afaceri etc, scrie Capital.ro.

Cu toate acestea, odată cu aceste câştiguri a adus şi pierderi de locuri de muncă în domeniile în care e nevoie de mai puţină mână de lucru pe fondul automatizării activităţilor.

“Internetul distruge mai multe locuri de muncă decât creează”, scrie omul de ştiinţă din domeniul tehnologiei Jaron Lanier în cartea sa intitulată “Cine deţine viitorul?”.

Tehnologia digitală contribuie per ansamblu la contractarea economiei mai mult decât la extinderea ei, spre deosebire de marile descoperiri tehnologice din trecut, spune Lanier.

La rădăcina problemei stă ideea că “informaţia trebuie să fie liberă”, spune omul de ştiinţă. De exemplu, spune el, companiile nu plătesc indivizii pentru datele pe care le colectează în scopul de a le vinde produse acestor indivizi şi altora, iar sistemele online de traducere nu plătesc traducătorii care contribuie individual la produsul final.

“Nu ne plătim pe noi înşine când contribuim de fapt la ceva ce face maşinile (digitale) să lucreze”, spune Lanier, adăugând din ce în ce mai multe lucruri ce vor fi făcute apoi automat.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro