Marţi, 3 decembrie 2024 - 7:23:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Topul naţional al producătorilor de ulei se schimbă


24 septembrie 2013

Din 23 septembrie 2013, SIF Oltenia va începe oferta publică obligatorie de preluare a ultimului mare producător de ulei comestibil, Argus Constanţa, la un preţ de 2,4 lei/acţiune. SIF5 ar trebui să dea peste 38 de milioane de lei, pe pachetul de 44,3% din acţiunile UARG.

Oferta va dura până la 11 octombrie şi se va derula prin casa de brokeraj a SIF Oltenia, Voltinvest. Argus Constanţa (UARG) este evaluată la peste 87 mil. lei pe Bursa de Valori. Surse din piaţă au declarat că, după derularea ofertei publice, se va finaliza vânzarea producătorului de ulei Argus. Potrivit acestora, Argus va fi preluat de Expur, filială a Sofiproteol, trader internaţional de cereale. Expur a mai achiziţionat şi fabrica de ulei de la Podari (în apropiere de Craiova), care produce renumitele mărci Untdelemn de la Bunica şi Olpo.  


Miza acestei tranzacţii este societatea Comcereal Tulcea, la care Argus Constanţa deţine 66,75% din acţiuni. Mai exact, unul din cele şapte puncte de lucru ale Comcereal, cel din portul Isaccea, cu o capacitate de depozitare de 3.000 de tone, dotat cu echipament pentru încărcat-descărcat cereale. Cu ajutorul acestuia, traderul internaţional de cereale Sofiproteol, cu afaceri de 7,3 mld. euro în 2012, îşi va cumpăra ieşire la mare prin fluviul Dunărea, evitând Constanţa, port mai scump şi mai aglomerat decât Isaccea.

Expur este unul dintre principalii producători de biodiesel, prin Dister Industries şi prin fabricile de ulei de la Urziceni şi Slobozia. Sofiproteol este cel mai mare producător de biodiesel din Europa.

Pe piaţa locală a uleiului de floarea- soarelui Expur şi-a disputat supremaţia, în 2012, cu doi giganţi multinaţionali, Bunge şi Cargill, dar şi cu două importante companii ale unor investitori locali, Argus Constanţa şi Prutul Galaţi. Prin retragerea Cargill din această activitate, rămân patru concurenţi importanţi care îşi dispută o piaţă a uleiului estimată la 300 milioane euro şi aproximativ 250 de mii de tone anual, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică Economică.

Grupul Bunge a derulat, în 2012, afaceri totale nete de 1,13 miliarde de lei (aproximativ 255 milioane de euro) din activităţi de intermediere în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime şi cu semifabricate. La nivel mondial, grupul Bunge a avut afaceri nete de aproximativ 65 de miliarde de dolari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro