Vineri, 24 mai 2024 - 1:00:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Taxele prevăzute în noul Cod Fiscal au fost publicate vineri în Monitorul Oficial


24 septembrie 2013

Vineri 20 septembrie, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanţa care cuprinde modificările la Codul Fiscal, potrivit Hotnews.ro.

Actul normativ adoptat conţine două structuri normative diferite, respectiv: modificarea Codului fiscal privind introducerea contribuţiei individuale la asigurările de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arendare), precum şi implementarea sistemului naţional de raportare, verificare, monitorizare şi control a situaţiilor financiare şi a bugetelor aparţinând instituţiilor publice.

Baza de calcul a contributiei de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor este diferenta dintre venitul brut impozabil si o cota de cheltuieli forfetare de 25%, similar impozitului pe venitul din chirii. Baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, cand acesta este singurul venit al persoanei fizice si nu poate sa fie mai mare decat valoarea a de 5 ori salariului mediu brut pe tara.

Când impozitarea se realizează în baza declaraţiei de venit depusă pentru închirierea unor proprietăţi (formular 200, 220), plata se va efectua în 4 raţe egale, până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Când se realizează venituri din închirierea camerelor situate în proprietăţi personale, închiriere în scop turistic, impozitarea se va realiză în bază deciziei de impunere emisă de organul fiscal, iar plata se efectuează în două raţe egale, până pe data de 25 iulie şi 25 noiembrie inclusiv.

În cazul impozitului pe venit, Finantele propun noi dispozitii. Astfel urmeaza sa fie introdusa obligatia organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

In plus, contributiile de asigurari sociale de sanatate efectuate in cursul anului urmeaza sa se deduca din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

De asemenea, organul fiscal competent va fi obligat sa recalculeze baza impozabila pentru acordarea deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si sa determine impozitul pe venit datorat.

Procedura de aplicare a prevederilor noi introduse urmeaza a fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro