Vineri, 29 martie 2024 - 4:29:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comisia Europeană lasă cale liberă exploatării gazelor de şist


23 ianuarie 2014

Comisia Europeană a adoptat o recomandare care lasă cale liberă exploatării gazelor de şist în Europa. Condiţia este să se respecte „principii comune” minimale, mai ales sanitare şi de mediu.

 „Gazul de şist suscită speranţe în anumite regiuni ale Europei, dar şi temeri. Comisia răspunde apelurilor la acţiune formulând principii minimale pe care statele membre sunt invitate să le urmeze, pentru a se ţine cont de aspectele de mediu şi sanitare şi să se ofere previzibilitatea necesară”, a explicat comisarul pentru mediu, Janez Potocnik.

Spre marea nemulţumire a apărătorilor mediului şi contrar dorinţelor Parlamentului European, Comisia a refuzat să impună norme juridice constrângătoare cu privire la explorarea şi exploatarea acestei surse de energie.

„Un loc nu va putea fi selecţionat decât dacă evaluarea riscurilor demonstrează că fracturarea hidraulică de debit mare nu duce la eliberarea vreunui poluant în pânza freatică”, recomandă Comisia.

Statele trebuie să se asigure că instalaţiile pentru exploatarea gazelor de şist sunt „construite astfel încât să se evite scurgeri la suprafaţă şi deversări în sol, apă sau aer”, mai spune CE. Evaluarea impactului asupra mediului trebuie să fie efectuată „cu maxim de transparenţă”, mai subliniază Comisia.

Statele membre sunt invitate să aplice aceste principii în termen de şase luni, iar, începând din decembrie 2014, să informeze anual Comisia despre măsurile implementate.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro