Vineri, 29 martie 2024 - 9:29:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Greu pentru cei cu împrumuturi la bănci


17 iulie 2012

DatorniciIndicele de referinţă pe piaţa bancară europeană, EURIBOR, a scăzut la minimul istoric. Dar efectele lui se văd prea puţin în ratele bancare ale celor care au credite în valută, din cauza creşterii monedei euro în raport cu leul. Cursul de referinţă leu/euro anunţat de BNR a scăzut uşor ieri, la 4,5206 lei/euro, după patru şedinţe în care leul s-a depreciat cu peste 1,7% şi rata oficială de schimb a atins recoduri istorice pe fondul tensiunilor politice din România.

Ratele în euro ar trebui să scadă

Persoanele care au credite în euro, cu dobânda variabilă din trei în trei luni, ar trebui să aibă parte de o gură de oxigen în această perioadă. EURIBOR - indicatorul care stă la baza calculului dobânzii creditelor în euro cu dobânda variabilă - a ajuns la cel mai scăzut nivel de până acum, la 0,54%, în cazul EURIBOR la trei luni. De anul trecut şi până acum,
EURIBOR a scăzut fantastic de mult, de la aproape 1,6%, la 0,54% acum, scrie gds.ro. Reducerea semnificativă a indicatorului care stă la baza calculului dobânzii multor credite de la noi se explică prin faptul că Banca Central Europeană a scăzut semnificativ dobândă la care împrumută băncile. În plus, indicatorul ar fi scăzut pentru că băncile au foarte multe lichidităţi în această perioadă. „Suntem într-o situaţie în care există lichidităţi masive pentru bănci “, a titrat incomemagazin.ro, care citează un trader de la BNP Paribas. Banca Central Europeană a decis, săptămâna trecută, să coboare dobânda cheie de la 1% la 0,75%, care este cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro şi până acum.

Formula de calcul al dobânzii

Românii au foarte multe credite în moneda europeană. Băncile susţin că 80-90% din creditele ipotecare acordate la noi sunt exprimate în euro. Cei care au dobânda variabilă au o formulă de calcul a dobânzii care este cam aşa: EURIBOR la o lună, la trei luni, şase luni sau un an (cele mai multe credite sunt cu euro la trei luni), plus marja fixă a băncii, plus anumite comisioane. Marja băncii nu se poate modifica pe parcursul unui credit şi singura variabilă în formulă este EURIBOR. La acelaşi tip de credit, în interval de un an indicatorul a scăzut cu 1%, ceea ce înseamnă că, din trei în trei luni, rată la credite ar fi trebuit să scadă constant, în ultimul an. Cu cât creditul este mai mare, cu atât se simte mai mult scăderea EURIBOR pentru împrumutat.

Rate mai mari decât anul trecut

În timp ce EURIBOR a ieftinit creditele, moneda euro le scumpeşte. În funcţie de tipul creditului şi de valoarea sumei împrumutate, în unele cazuri, ieftinirea EURIBOR este anulată de creşterea euro. În alte cazuri, creşterea euro afectează oamenii la plata ratelor, chiar dacă au dobânda fixă pe tot parcursul creditului. O persoană care avea de plată exact acum un an o rată de 200 de euro la un credit achita 840,74 lei pe atunci, la un euro calculat la cursul Băncii Naţionale a României (BNR) în urmă cu un an de 4,2037 lei pentru un euro. Luni, la cursul BNR de 4,5142 lei, clientul băncii ar fi achitat 902,84 lei la bancă, mai mult cu 62 de lei decât anul trecut. Aceeaşi persoană ar fi plătit luna trecută cu 13 lei mai puţin decât luni, numai din cauza fluctuaţiei euro/leu. Dacă o persoană are credit ipotecar şi o rată de 500 de euro pe lună, atunci creşterea euro se face simţită şi mai mult. Anul trecut, persoana în cauză plătea la bancă 2.101,85 lei (la un curs de 4,2037 lei), iar acum ar fi achitat 2.257,1 lei, mai mult cu 155,25 de lei faţă de anul trecut. Aceleaşi calcule efectuate la sfârşitul lunii iunie arată că persoana cu rata de 500 de euro ar fi plătit, efectiv, 2.224,7 lei, adică la ora actuală achită mai mult cu 32,4 lei pe lună decât la finalul lunii iunie. Cu alte cuvinte, în două săptămâni rata lor a urcat cu 32 de lei, ceea ce este foarte mult.

Euro, din nou la un maxim faţă de leu

Ratele celor cu credite în valută vor mai creşte, pentru că BNR a anunţat ieri încă un maxim al cotaţiei monedei europene în raport cu leul:4,5571 lei pentru un euro, în contextul a ceea ce se întâmplă pe plan politic în România şi în contextul ultimelor evoluţii din Uniunea Europeană. De creşterea cotaţiei euro în raport cu moneda noastră naţională nu suferă doar cei cu credite în valută, ci şi importatorii, respectiv persoanele care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru abonamentele la operatorii de telefonie mobilă. Mai mulţi bani plătesc şi cei care deţin autoturisme, pentru că ieri au fost anunţate scumpiri ale benzinei şi motorinei, tot cauzate de creşterea euro.

Leul îşi revine uşor

Ratele celor cu credite în valută ar putea să mai crească dacă BNR va anunţat alte maxime ale cotaţiei monedei europene în raport cu leul. Deocamdată, ieri, cursul de referinţă leu/euro anunţat de BNR a scăzut uşor, la 4,5206 lei/euro, după patru şedinţe în care leul s-a depreciat cu peste 1,7% şi rata oficială de schimb a atins recoduri istorice pe fondul tensiunilor politice din România. Cotaţia de ieri este cu 0,69 bani sub maximul istoric înregistrat luni, de 4,5275 lei/euro. În precedentele patru şedinţe, cursul de referinţă a urcat cu 7,7 bani, ceea ce înseamnă o depreciere de 1,73% a leului. Recuperarea leului în raport cu euro a influenţat indirect şi referinţele leu/dolar şi leu/franc elveţian, deoarece acestea sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc. Astfel, cursul de referinţă leu/dolar a scăzut cu 1,73 bani, la 3,6675 unităţi, după ce luni s-a plasat la cel mai ridicat nivel din istorie, de 3,6848 lei/dolar. Totodată, paritatea oficială leu/franc elveţian a scăzut de la 3,7691 lei/franc la 3,7640 lei/franc. Cursul leu/franc elveţian a fost luni la maximul ultimelor zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei. Dealerii cred că BNR a intervenit din nou indirect, prin vânzarea unor volume reduse de euro, pentru a preîntâmpina ca rata de referinţă să atingă un nou maxim istoric.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro