Miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:32:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vulcanul filipinez Mayon a erupt


8 mai 2013

Unul din cei mai activi vulcani din arhipelagul filipinez a erupt şi a aruncat un nor uriaş de cenuşă spre cer, în timp ce mai mulţi turişti se aflau pe versanţii săi. Potrivit autorităţilor locale, cel puţin cinci persoane şi-ar fi pierdut viaţa.

Potrivit France Presse, aproximativ 20 ghizi şi turişti, inclusiv cetăţeni străini se aflau pe versanţii vulcanului Mayon. „Cele mai recente informaţii arată că sunt cinci persoane decedate şi alte şapte au fost rănite”, a declarat Eduardo del Rosario, şeful Consiliului de gestionare a dezastrelor în Filipine.

Un martor a spus pentru AFP că totul a început din senin, fără să existe vreun avertisment şi că a început brusc „să plouă cu pietre”. Turiştii se aflau la numai 500 de metri de craterul vulcanului când acesta a început să erupă. Seismologii filipinezi spun că nu se ia în calcul evacuarea oamenilor care locuiesc în jurul muntelui, iar erupţia este de „intensitate mică, cauzată de acumulare de aburi”.

Mayon, situat în partea de sud a principalei insule din arhipelagul filipinez Luzon, este considerat un „stratovulcan perfect”, a erupt de 48 de ori în ultimii 400 de ani, iar cele mai mari pagube le-a făcut în 1814, atunci când au murit în jur de 1.200 de persoane.

Activitate recentă a avut şi în 2009, când mii de oameni au părăsit aşezările din jur pentru că vulcanul a aruncat lavă şi cenuşă. Din fericire nu a fost nicio victimă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro