Vineri, 26 aprilie 2024 - 2:39:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comisia Europeană: Apartenenţa Greciei la zona euro este "irevocabilă"


6 ianuarie 2015

Apartenenţa unei ţări la zona euro este irevocabilă, a afirmat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), răspunzând unei întrebări privind eventuala renunţare de către Grecia la moneda unică europeană, transmite AFP.

''Apartenenţa la euro este irevocabilă'', a spus Annika Breidthardt în cursul conferinţei de presă cotidiene a CE, precizând că această chestiune este reglementată de 'articolul 140, paragraful 3' al Tratatului de la Lisabona.

''Nu vom intra în speculaţii şi scenarii ce riscă să fie interpretate într-un context care nu se potriveşte'', a adăugat Margaritis Schinas, principalul purtător de cuvânt al executivului UE.

Precizarea CE survine în contextul informaţiilor publicate sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel potrivit cărora guvernul german consideră inevitabilă o ieşire a Greciei din zona euro dacă partidul de stânga Syriza câştigă alegerile legislative din 25 ianuarie.

Aceste informaţii au născut controverse în Germania, unde au fost considerate o modalitate prin care cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schauble exercită presiuni asupra electoratului grec.

Comisia Europeană a insistat luni pe succesul zonei euro, reamintind că Lituania a devenit pe 1 ianuarie al 19-lea stat membru UE care adoptă moneda euro.

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare şi impozitare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel către cetăţenii greci să susţină la apropiatele alegeri legislative reformele favorabile creşterii, considerate ''esenţiale pentru ca Grecia să prospere din nou în interiorul zonei euro''.

''Grecii sunt liberi să-şi aleagă în mod suveran conducătorii'', a declarat luni preşedintele francez François Hollande, care a precizat că doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenenţa la zona euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro