Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:02:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comoara de pe Costa Concordia


5 februarie 2012

costa-concordiaDupă evacuarea pasagerilor de pe vasul de croazieră Costa Concordia, eşuat la 13 ianuarie, în largul insulei Giglio, pe epavă au rămas mii de opere de artă, bijuterii şi alte obiecte valoroase care i-ar putea tenta pe hoţi.

Potrivit specialiştilor, este o chestiune de timp până ce epava navei va deveni o ţintă pentru vânătorii de comori. „Atâta timp cât la bordul vasului mai există cadavre accesul în zonă este interzis, însă după ce acestea vor fi îndepărtate, va începe o cursă contra-timp pentru obiectele de pe el", susţine autorul a numeroase cărţi despre istoria maritimă, scafandrul profesionist Robert Marx, citat de AP.

Potrivit acestuia, mafia are echipe specializate în recuperarea comorilor din adâncuri. Pe vas se aflau cristale de Bohemia şi o colecţie unicat de gravuri japoneze. Costa Concordia nu a fost o ambarcaţiune oarecare, ci una de lux, iar majoritatea pasagerilor s-au îmbarcat cu cele mai bune haine şi bijuterii pe care urmau să le etaleze la cinele şi activităţile organizate pe vas, mai noteaz[ AP.

La acestea se adaugă magazinele de bijuterii de pe navă sau cele peste şase mii de opere de artă care decorau pereţii ambarcaţiunii. „Orice obiect recuperat de pe navă va avea valoare, chiar şi resturile de veselă", este de părere Robert Marx. El şi-a argumentat afirmaţia prin faptul că în trecut, în licitatii, cumpărătorii au fost interesaţi să achiziţioneze pînă şi cărbunele recuperat de pe vasul Titanic, scufundat în urmă cu o sută de ani.

În prezent, epava se află sub sechestul autorităţilor şi este înconjurată de echipe de salvare, echipe de curăţare şi oameni de ştiinţă care monitorizează stabilitatea vasului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro