Marţi, 19 martie 2024 - 4:08:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce a devenit România unul dintre cele mai mari centre din Europa pentru specialişti IT?


3 februarie 2017

România a devenit unul dintre cele mai mari centre din UE pentru afaceri IT, datorită forţei de muncă bine pregătite şi costurilor scăzute, în contextul unui deficit uriaş de specialişti la nivel european, ceea ce ar putea oferi economiei româneşti "o strategie de exit" după 24 de ani de tranziţie.

Cu peste 64.000 de specialişti IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner, citate într-o analiză Bloomberg.

Principalele atuuri ale României, una dintre cele mai sărace ţări din UE, sunt forţa de muncă bine pregătită şi costul scăzut al serviciilor IT, potrivit Gartner.

Programatorii pot câştiga până la 4.000 de euro pe lună cu program încărcat de lucru, mai puţin dacă optează pentru mai multă flexibilitate, însă oricum salariile depăşesc de câteva ori venitul mediu pe economie.

În ultimii 10 ani, peste 50 de companii din sectorul înaltei tehnologii şi-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel.

Boom-ul din sectorul IT este vizibil şi în ceea ce priveşte activităţile ilegale. România încearcă să aducă sub control numărul tot mai mare de reţele de criminalitate cibernetică, cu ajutorul Serviciului Secret al SUA, care are un birou în Bucureşti, notează Bloomberg.

Aproximativ 1% din traficul mondial care reprezintă atacuri informatice a provenit în 2015 din România, pe locul 9 în lume după ţări precum China, SUA, Canada şi Indonezia, potrivit datelor companiei americane Akamai Tehnologies. Un raport al Verizon Communications, compania-mamă a celui mai mare operator de telefonie mobilă din SUA, plasează România pe locul al doilea după China la capitolul atacuri cibernetice şi furturi de date în 2015.

"Poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri pe partea bună a baricadei, oferindu-le locuri de muncă aici", afirma la finele anului trecut preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a propus atunci Consiliului UE să înfiinţeze la Bucureşti agenţia europeană de combatere a criminalităţii informatice. UE nu a luat încă o decizie în acest sens.

În Europa, cererea pentru specialişti în sectorul IT este uriaşă şi va continua să crească. În prezent, continentul suferă un deficit de peste 300.000 de angajaţi în acest sens, care va creşte la 500.000 până în 2018, potrivit lui Danny Gooris, senior regional manager la Oracle Academy în Bruxelles.

Dezvoltatorii de software din România câştigă mai mult decât cei din Polonia, dar mai puţin faţă de cei din Cehia şi Rusia, potrivit firmei americane Payscale.

Aproximativ 12.000 de români lucrează pentru cele mai mari 25 de companii IT din ţară, Oracle fiind cel mai mare angajator, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, citate de Bloomberg.

România a acordat în ultimii doi ani ajutoare de stat de aproximativ 77 milioane euro către nouă companii din sectorul tehnologiei, printre care Microsoft şi IBM, cofinanţând astfel investiţiile private pentru a crea peste 3.600 de locuri de muncă, potrivit Guvernului.

Deutsche Bank a anunţat recent că vrea să angajeze, până în 2016, 500 de programatori într-un nou centru de tehnologie deschis la Bucureşti.

Totuşi, mulţi programatori români preferă să plece din ţară către salariile mai mari din Europa de Vest sau SUA. Plecarea angajaţilor bine pregătiţi şi creşterea costurilor ar putea reduce atractivitatea României, mai notează Gartner.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro