Una dintre cele mai controversate cărţi ale secolului trecut, „Mein Kampf”, a lui Adolf Hitler, va fi retipărită, pentru prima oară de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Cartea fostului lider al Germaniei naziste care a devenit un fel de „biblie a naziştilor” se va regăsi din nou pe rafturile librăriilor din Germania, într-o ediţie nouă.
Cartea scrisă de Adolf Hitler se împarte în două volume: Eine Abrechnung (O socoteală), publicată pe 18 iulie 1925 şi Die nationalsozialistische Bewegung (Mişcarea Naţional-Socialistă), publicată în 1926.
Eine Abrechnung este alcătuită din 12 capitole, iar Die nationalsozialistische Bewegung este alcătuită din 15 capitole.
Hitler a conceput cartea între 1923-24, când a fost deţinut în închisoarea din Landsberg am Lech în Bavaria. Cartea a fost dactilografiată în închisoare de complicele Rudolf Hess şi cuprinde „soluţii” la problema evreiască, iar astăzi reprezintă pentru nazişti şi pentru neo-naziştii din Al Doilea Război Mondial cartea care a pus bazele naţional-socialismului.
O interdicţie a republicării manifestului nazist se află în vigoare în ţară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar copyrightul este deţinut de către landul Bavaria, dar urmează să expire în decembrie, potrivit Washington Post.
Noua ediţie, care este produsă şi publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană – finanţat cu fonduri publice – va fi un volum puternic adnotat, de 2.000 de pagini, în principal note critice şi analize şi este considerat drept un „important instrument istoric şi educaţional”.
Mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului se declară scandalizaţi de republicare şi se opun acestui lucru care aduce aminte cât de determinat era Hitler ca să scape de evrei.
„Această carte este răul. Este cel mai rău pamflet antisemitic şi un ghid pentru Holocaust”, a declarat Charlotte Knobloch, conducătoarea comunităţii evreieşti din Munchen pentru publicaţia Time.
Primul tiraj va apărea anul viitor, dacă nu va interveni o nouă interzicere. În prezent, deşi a fost interzică republicarea în Germania, cartea s-a găsit uşor online în multe ţări, inclusiv în Canada şi în Statele Unite