Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române”, Filiala Cluj, împreună cu mai multe instituţii şi comunităţi rurale, urbane şi ONG-uri din Maramureş, Crişana, Transilvania şi Banat, desfăsoară un amplu proiect cultural de întocmire a dosarului „Jocul Fecioresc”, în vederea includerii acestuia în Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. Recent s-a realizat documentarea pentru mai multe jocuri bărbăteşti din comuna Şieuţ (Bistriţa-Năsăud), relatează citynews.ro.
Patrimoniul imaterial UNESCO este o listă, deschisă în anii 2000 şi întocmită oficial în 2008, în urma Convenţiei pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care numără 166 de opere din 76 de ţări, incluzând tradiţii, arte ale spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi univers, dar şi tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale. Ţara noastră este deja inclusă în această listă cu Ritualul Căluşului, acceptat pe 25 noiembrie 2005, şi cu Doina, pe 2 octombrie 2009.
In vederea includerii jocului fecioresc în patrimoniul UNESCO, mai multe instituţii şi organizaţii realizează o amplă acţiune de documentare. La finele lunii trecute, reprezentanţi ai Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” şi ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au mers în comuna Şieuţ, din Bistriţa-Năsăud, unde au filmat un grup de dansatori ai ansamblului local „Ciobănaşul” jucând mai multe dansuri bărbăteşti, printre care „Băiţa”, „Bărbuncul” sau „Rara”.