Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:39:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cazul românului căsătorit cu un american, care vrea recunoaşterea căsătoriei, ajunge la Curtea de Justiţie a UE


27 octombrie 2017

Cazul lui Adrian Coman şi a partenerului sau american, Clay Hamilton, se mută la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Cei doi cer recunoaşterea oficială a căsătoriei lor oficiate în Belgia.

Dacă vor avea câştig de cauză, toate statele Uniunii Europene vor fi obligate să recunoască existenţa unui cuplu foarmat din doi soţi, nu doar România.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat că va judeca pe 21 noiembrie.

Adrian Coman: „Avem emoţii. Să te prezinţi în faţa unei instanţe, să răspunzi la întrebări. Însă privim cu multă speranţe aceste apariţii. Nu putem decât să fim sinceri şi să le spunem judecătorilor cât efect are asupra vieţii noastre.”

Dar nu va fi un proces obişnuit. Dosarul lor a ajuns în Marea Camera a Curţii din Luxemburg, unde sunt analizate doar cele mai importante speţe din Uniune.

Iustina Ionescu, avocata de caz: „Pentru prima dată, Curtea se va pronunţa asupra definiţiei termenului de soţ, în ceea ce priveşte aplicarea lui în dreptul Uniunii Europene. Cauza noastră se referă, în mod specific, la dreptul de circulaţie şi şedere a cetăţenilor europeni împreună cu familiile lor, în diverse ţări ale Uniunii Europene.”

Cu alte cuvinte, Adrian şi Clay ar putea câştiga un singur drept, cel de a sta cât vor în România, pentru că s-au căsătorit pe teritoriul Uniunii Europene, în 2010. Statul român le-a refuzat asta acum cinci ani, pentru că nu recunoaşte căsătoriile gay.

Alte şase ţări din Uniune sunt în această situaţie.

Juan Carlos González Álvarez, şeful serviciului pentru presă a CJUE: „O astfel de decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene se va aplica în toate statele membre.”

Povestea în sine poate să deschidă o portiţă pentru cuplurile gay din ţara noastră, care şi-ar putea legaliza relaţiile în alte state şi ar reveni ulterior aici.

Dar asta nu înseamnă că vor fi pe picior de egalitate cu o familie formată dintr-un bărbat şi o femeie, pentru că la Luxemburg nu se judecă şi alte drepturi ale persoanelor gay. Nu vor putea adopta, nu vor putea să-şi moştenească bunurile şi nu vor putea să se reprezinte unul pe altul în faţa autorităţilor statului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro